Bezrobocie w UE spadło z 9,3% do 8,6%

[2016-10-10 13:01:09]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,3% w sierpniu 2015 roku do 8,6% w sierpniu 2016 roku. W lipcu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,6%. W strefie euro poziom bezrobocia w sierpniu 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 10,7%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na w Czechach – 3,9%, w Niemczech – 4,2% i na Malcie – 4,8%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,4% (dane z czerwca), w Hiszpanii – 19,5% i w Chorwacji – 12,9%.

W okresie sierpień 2015 rok – sierpień 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 16,6% do 12,9%) i na Cyprze – (z 14,7 do 12,1%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 5,3% w lipcu 2015 r. do 6,8% w lipcu 2016 r.) oraz w Austrii (z 5,7% do 6,2%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,4% w sierpniu 2015 roku do 5,9% w sierpniu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,1% do 18,6%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 7,2% i w Holandii – 10,6%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 47,7% (w czerwcu) oraz w Hiszpanii – 43,2%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od sierpnia 2015 roku do sierpnia 2016 roku spadło z 9,2% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,4% do 8,8%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W sierpniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,1%).

Piotr Szumlewicz

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".