Bezrobocie w UE spadło z 9,3% do 8,6%

[2016-10-10 13:01:09]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,3% w sierpniu 2015 roku do 8,6% w sierpniu 2016 roku. W lipcu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,6%. W strefie euro poziom bezrobocia w sierpniu 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 10,7%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na w Czechach – 3,9%, w Niemczech – 4,2% i na Malcie – 4,8%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,4% (dane z czerwca), w Hiszpanii – 19,5% i w Chorwacji – 12,9%.

W okresie sierpień 2015 rok – sierpień 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 16,6% do 12,9%) i na Cyprze – (z 14,7 do 12,1%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 5,3% w lipcu 2015 r. do 6,8% w lipcu 2016 r.) oraz w Austrii (z 5,7% do 6,2%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,4% w sierpniu 2015 roku do 5,9% w sierpniu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,1% do 18,6%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 7,2% i w Holandii – 10,6%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 47,7% (w czerwcu) oraz w Hiszpanii – 43,2%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od sierpnia 2015 roku do sierpnia 2016 roku spadło z 9,2% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,4% do 8,8%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W sierpniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,1%).

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.