Bezrobocie w UE spadło z 9,3% do 8,6%

[2016-10-10 13:01:09]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,3% w sierpniu 2015 roku do 8,6% w sierpniu 2016 roku. W lipcu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,6%. W strefie euro poziom bezrobocia w sierpniu 2016 roku wynosił 10,1%, a rok wcześniej 10,7%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na w Czechach – 3,9%, w Niemczech – 4,2% i na Malcie – 4,8%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,4% (dane z czerwca), w Hiszpanii – 19,5% i w Chorwacji – 12,9%.

W okresie sierpień 2015 rok – sierpień 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 3 stopa bezrobocia wzrosła, a w 1 nie zmieniła się. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 16,6% do 12,9%) i na Cyprze – (z 14,7 do 12,1%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 5,3% w lipcu 2015 r. do 6,8% w lipcu 2016 r.) oraz w Austrii (z 5,7% do 6,2%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,4% w sierpniu 2015 roku do 5,9% w sierpniu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,1% do 18,6%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 7,2% i w Holandii – 10,6%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 47,7% (w czerwcu) oraz w Hiszpanii – 43,2%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od sierpnia 2015 roku do sierpnia 2016 roku spadło z 9,2% do 8,4%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,4% do 8,8%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W sierpniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,9% (rok wcześniej 5,1%).

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1933 - Bolesław Bierut został skazany na 7 lat więzienia.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1991 - W Dżibuti wojsko otworzyło ogień do zgromadzonego tłumu, w wyniku czego zginęło 59 osób.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.