Eurostat: Najniższe bezrobocie w Czechach i w Niemczech

[2016-11-22 17:12:18]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej we wrześniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,2% we wrześniu 2015 roku do 8,5% we wrześniu 2016 roku. W sierpniu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,5%. W strefie euro poziom bezrobocia we wrześniu 2016 roku wynosił 10,0%, a rok wcześniej 10,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na w Czechach – 4,0%, w Niemczech – 4,1% i na Malcie – 4,7%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,2% (dane z lipca), w Hiszpanii – 19,3% i w Chorwacji – 12,6%.

W okresie wrzesień 2015 rok – wrzesień 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 4 stopa bezrobocia wzrosła. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 16,4% do 12,6%) i na Cyprze – (z 14,3 do 12,0%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 5,4% w sierpniu 2015 r. do 7,6% w sierpniu 2016 r.) oraz w Austrii (z 5,7% do 6,3%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,3% we wrześniu 2015 roku do 5,7% we wrześniu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,0% do 18,2%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,8% oraz na Malcie i w Czechach – po 9,8%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 42,7% (w lipcu) oraz w Hiszpanii – 42,6%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od września 2015 roku do września 2016 roku spadło z 9,1% do 8,3%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,3% do 8,7%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. We wrześniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 5,0% (rok wcześniej 5,1%).

Piotr Szumlewicz

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

25 marca:

1807 - Wielka Brytania zakazała niewolnictwa.

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1994 - Niemieccy neonaziści podpalili synagogę w Lubece.