Eurostat: Wzrost liczby przepracowanych lat mieszkańców UE

[2016-11-23 13:34:34]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat średniej liczby przepracowanych lat w krajach Unii Europejskiej. W 2015 roku średni czas pracy w UE wynosił 35,4 lat i był o 1,9 lat dłuższy niż w 2005 roku. Najdłużej pracowali Szwedzi – 41,2 lat, Holendrzy – 39,9, Brytyjczycy – 38,6 i Niemcy – 38,0. Najkrótszy czas pracy mieli Włosi – 30,7, Bułgarzy – 32,1, Grecy – 32,3 oraz Belgowie, Chorwaci, Węgrzy i Polacy – po 32,6.

Pomiędzy 2005 i 2015 rokiem wzrost długości przepracowanych lat nastąpił we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Największy wzrost odnotowano na Malcie – 5,1 lat, na Węgrzech – 4,2 oraz w Luksemburgu – 3,1. Najmniej wydłużyły się lata pracy w Danii – 0,2, w Portugalii – 0,3 i w Irlandii – 0,4.

Eurostat wskazuje, że czas pracy kobiet wydłużył się średnio o 2,6 lat (z 30,2 do 32,8 lat), a mężczyzn tylko o 1,2 (z 36,7 do 37,9). Czas pracy kobiet w ciągu życia wzrósł we wszystkich krajach Unii. Najbardziej na Malcie – o 8,6 lat, w Hiszpanii – 5,1 oraz w Luksemburgu o 4,7. Znacznie mniej wydłużył się okres pracy mężczyzn, a na Cyprze, w Grecji, w Irlandii, w Hiszpanii i w Portugalii doszło do nieznacznego spadku długości pracy mężczyzn.

W ubiegłym roku najdłużej pracowali mężczyźni w Holandii – 42,5, w Szwecji – 42,2 lat i w Wielkiej Brytanii – 41,2, a najkrócej w Bułgarii – 33,4 oraz na Litwie i w Chorwacji – po 34,5. Najdłużej pracowały kobiety w Szwecji – 40,1, w Danii – 37,5 i w Finlandii – 37,2, a najkrócej we Włoszech – 25,7, na Malcie – 26,7 i w Grecji – 28,9. W Polsce mężczyźni pracowali 35,2 lat, a kobiety 29,9.

Największe różnice między czasem pracy mężczyzn i kobiet w ciągu życia w ubiegłym roku były na Malcie – 13,2 lat, we Włoszech – 9,7 i w Irlandii – 8,0. Jedynym krajem, w którym kobiety pracowały dłużej (o 0,6) niż mężczyźni jest Łotwa. Nieznacznie dłużej mężczyźni pracowali na Łotwie – o 0,4, w Finlandii – o 0,9 i w Estonii o 1,2. W Polsce różnica między płciami w ubiegłym roku wynosiła 5,3 lat i w latach 2010-2015 wzrosła o 0,4.

Eurostat wskazał też, że bardzo długo pracują mieszkańcy krajów spoza Unii: Norwegowie – 39,8, Szwajcarzy – 42,5, a Islandczycy – aż 46,6 lat.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.