Eurostat: Najmniejsze ubóstwo i wykluczenie społeczne dzieci w krajach skandynawskich

[2016-11-23 13:42:36]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące ubóstwa dzieci w UE. Zgodnie z danymi Eurostatu odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym w Unii w 2015 roku wynosił 26,9% (czyli 25,26 mln) i w porównaniu do 2010 roku spadł o 0,6 pkt proc. Najniższe skala biedy dzieci była w Szwecji – 14%, Finlandii – 14,9% i Danii – 15,7%, a największa w Rumunii – 46,8%, Bułgarii – 43,7% oraz Grecji – 37,8%. W Polsce dzieci zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym było 26,6%.

W porównaniu z 2010 rokiem w 15 krajach spadł odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, a w 13 wzrósł. Największy spadek nastąpił na Łotwie – o 10,9 pkt proc., Bułgarii – 6,1 pkt proc, i w Polsce – o 4,2 pkt proc. Największy wzrost odnotowano w Grecji – o 9,1 pkt proc., na Cyprze – o 7,1 pkt proc. i we Włoszech – o 4,0 pkt proc.

Eurostat zbadał też poziom ubóstwa w zależności od wykształcenia rodziców. Okazuje się, że istnieje silna korelacja między tymi dwoma parametrami. W 2015 roku odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, mających rodziców z wykształceniem podstawowym wyniósł aż 65,5%, średnim – 30,3%, a wyższym – zaledwie 10,6%. Najwyższa różnica między odsetkiem dzieci zagrożonych biedą i zagrożeniem społecznym, którzy mają rodziców z podstawowym i wyższym wykształceniem była na Słowacji – aż 83,4 pkt proc., w Bułgarii – 79,4 pkt proc. i w Czechach – 78,6 pkt proc. Najmniejsze różnice odnotowano w Danii – 34,7 pkt proc., Estonii – 35,7 pkt proc., Portugalii – 38,4 pkt proc.

Piotr Szumlewicz

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.