GUS: Stopa bezrobocia w październiku na poziomie 8,2%

[2016-11-25 14:22:16]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w październiku 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec października stopa bezrobocia wyniosła 8,2% i w porównaniu do października 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do września 2016 r. o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec października zarejestrowanych było 1308 tys. bezrobotnych, czyli o 209 tys. mniej niż rok wcześniej i o 16 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,6% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 13,7%, kujawsko-pomorskim – 11,6%, podkarpackim – 11,3% oraz zachodniopomorskim – 10,6%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,0%, śląskie i małopolskie – po 6,6% i dolnośląskie i mazowieckie – po 7,2%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 27,3%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,4%, kętrzyńskim – 23,0% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,8%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,1%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,3%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,4% oraz Katowicach (woj. śląskie) – 2,9%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.