Kuba: Fidel Castro nie żyje

[2016-11-26 20:24:12]

Castro doprowadził do radykalnego spadku poziomu analfabetyzmu na Kubie, spadku poziomu ubóstwa, rozwoju powszechnej opieki zdrowotnej, reformy rolnej. W wyniku jego rządów Kuba znalazła się w czołówce krajów rozwijających się w rankingach jakości życia ONZ. Można różnie oceniać rządy Castro, ale jego zasługi w polityce społecznej są niezaprzeczalne. Warto też pamiętać, że objął rządy, obalając krwawą dyktaturę Batisty i mając masowe poparcie społeczne.

Piotr Szumlewicz

Fidel Castro zmarł 25 listopada w wieku 90 lat. Informację o jego śmierci przekazał jego brat Raúl i kubańska telewizja.

Kubański rewolucjonista, działacz państwowy i polityczny, adwokat, urodził się 13 sierpnia 1926 roku w ówczesnej prowincji Oriente.

Od grudnia 1976 roku, przez okres 30 lat, sprawował urząd przewodniczącego Rady Państwa i Rady Ministrów Kuby. Był także głównodowodzącym Rewolucyjnych Sił Zbrojnych i przewodniczącym Rady Obrony Narodowej kraju.

Ze względu na zły stan zdrowia, w 2006 roku Fidel Castro przekazał swoje obowiązki i uprawnienia szefa Rady Państwa i Rady Ministrów swojemu młodszemu o pięć lat bratu Raúlowi.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.