Austria: Wyniki wyborów prezydenckich (akt.)

[2016-12-05 10:23:50]

W niedzielę w Austrii odbyła się druga tura wyborów prezydenckich.

Według ostatecznych danych kandydat niezależny, były lider Zielonych, Alexander Van der Bellen zdobył 53,8% głosów, zaś kandydat prawicowo-populistycznej Austriackiej Partii Wolności (FPÖ) Norbert Hofer - 46,2%.

Hofer w oświadczeniu opublikowanym na Facebooku już w niedzielę uznał swoją porażkę, podziękował swoim zwolennikom i pogratulował rywalowi zwycięstwa.

Pojawiły się informacje o SMS-ach, w których proszono, by do lokali wyborczych w niedzielę przychodziły wyłącznie osoby chcące oddać swój głos na Hofera. Wyborcy głosujący na Van der Bellena mieli stawić się w poniedziałek.

W pierwszej turze wyborów 24 kwietnia największe poparcie uzyskał Norbert Hofer (35,05%), a na Alexandra Van der Bellena głosowało 21,34% wyborców. 22 maja odbyła się druga tura, w której Van der Bellen pokonał Hofera minimalną różnicą głosów. Jednak zanim doszło do zaprzysiężenia nowego prezydenta, wyniki głosowania unieważnił Trybunał Konstytucyjny, nakazując 1 lipca powtórzenie drugiej tury we wszystkich okręgach wyborczych z powodu naruszenia przepisów zabezpieczających przed manipulacjami wyborczymi, a także przedwczesnego podania częściowych wyników głosowania. Wniosek o unieważnienie drugiej tury do trybunału złożyła FPÖ.

WCh

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.