Górnicy przeciwko likwidacji kopalni Makoszowy

[2016-12-13 11:55:17]

9 grudnia odbyło się referendum wśród pracowników kopalni Makoszowy. 98 proc. górników opowiedziało się za pozostaniem w Makoszowach, zaś frekwencja wyniosła 84 proc. Uprawnionych do głosowania było 1346 osób. W głosowaniu wzięło udział 1129 pracowników. Na 1129 głosujących 1113 osób opowiedziało się za utrzymaniem i obroną miejsc pracy w tym zakładzie wydobywczym.

Plany rządowe zakładają likwidację zabrzańskiej kopalni. Rząd deklaruje, że zapewni miejsca pracy dla zwalnianych górników w innych kopalniach. Górnicy wskazują jednak, że likwidacja kopalni Makoszowy pociągnie za sobą likwidację wielu miejsc pracy w tych firmach, z którymi kopalnia kooperuje. Z kopalnią Makoszowy kooperuje około 500 firm, a ta kooperacja generuje środki w wysokości około 70 mln zł rocznie.

Piotr Szumlewicz

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.