Eurostat: Wysokie nierówności płacowe w Polsce, niskie w krajach skandynawskich

[2016-12-13 23:24:57]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące nierówności zarobkowych w Unii Europejskiej w 2014 roku. Eurostat wskazał relację między minimalną stawką godzinową 10% najlepiej zarabiających pracowników (D9) i maksymalną stawką godzinową z 10% najgorzej zarabiających pracowników (D1). Okazuje się, że przy tak mierzonych nierównościach dochodowych, najwyższe rozwarstwienie dochodów jest w Polsce – 4,7, w Rumunii – 4,6, na Cyprze – 4,5 i w Portugalii – 4,3. Najniższe wskaźniki zanotowano w Szwecji – 2,1 oraz w Belgii, Danii i Finlandii – po 2,4.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące relacji między medianą dochodów i D9. Tak mierzone najwyższe nierówności w 2014 roku były w Portugalii – 2,8 oraz w Bułgarii, na Cyprze, w Polsce i w Rumunii – po 2,5. Najmniejsze nierówności były w Danii i w Szwecji – po 1,6 oraz w Finlandii – 1,7.

Wreszcie Eurostat podał dane dotyczące proporcji między medianą i najniższymi dochodami (D1). W ten sposób mierzone dysproporcje największe były w Estonii – 2,0 oraz w Niemczech, Irlandii i Polsce – po 1,9. Najniższe dysproporcje odnotowano w Szwecji – 1,3 oraz w Belgii i Finlandii – po 1,4.

Piotr Szumlewicz

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.