Eurostat: Wysokie nierówności płacowe w Polsce, niskie w krajach skandynawskich

[2016-12-13 23:24:57]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące nierówności zarobkowych w Unii Europejskiej w 2014 roku. Eurostat wskazał relację między minimalną stawką godzinową 10% najlepiej zarabiających pracowników (D9) i maksymalną stawką godzinową z 10% najgorzej zarabiających pracowników (D1). Okazuje się, że przy tak mierzonych nierównościach dochodowych, najwyższe rozwarstwienie dochodów jest w Polsce – 4,7, w Rumunii – 4,6, na Cyprze – 4,5 i w Portugalii – 4,3. Najniższe wskaźniki zanotowano w Szwecji – 2,1 oraz w Belgii, Danii i Finlandii – po 2,4.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące relacji między medianą dochodów i D9. Tak mierzone najwyższe nierówności w 2014 roku były w Portugalii – 2,8 oraz w Bułgarii, na Cyprze, w Polsce i w Rumunii – po 2,5. Najmniejsze nierówności były w Danii i w Szwecji – po 1,6 oraz w Finlandii – 1,7.

Wreszcie Eurostat podał dane dotyczące proporcji między medianą i najniższymi dochodami (D1). W ten sposób mierzone dysproporcje największe były w Estonii – 2,0 oraz w Niemczech, Irlandii i Polsce – po 1,9. Najniższe dysproporcje odnotowano w Szwecji – 1,3 oraz w Belgii i Finlandii – po 1,4.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.