Zakopane: Chcą usunięcia pomnika "Ognia"

[2016-12-20 09:01:07]

Do przewodniczącego zakopiańskiej rady miasta Grzegorza Jóźkiewicza trafił wniosek dotyczący usunięcia pomnika Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych.

W związku z ustawą dekomunizacyjną (...) – my niżej podpisani, synowie i rodziny żołnierzy Armii Krajowej oraz członków Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, wnosimy o usunięcie z przestrzeni publicznej pomnika upamiętniającego działalność Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych - czytamy we wniosku.

W uzasadnieniu napisano m.in: Należy się zastanowić czy warto starszym i młodym pokoleniom Polaków stawiać za wzór – dezertera AK, informatora NKWD i prześladowcę Akowców, Milicjanta i Ubeka, mordercę niewinnych cywilów – Polaków, Żydów i Słowaków, gwałciciela i prześladowcę kobiet (przykład powieszonej z rozkazu „Ognia” J. Kurasia w Ostrowsku – 12 października 1945 r. na słupie telegraficznym H. Luberdy zd. Głodek, będącej w 7. miesiącu ciąży).

Wniosek podpisali: Zofia Rokicka – córka „Kukułki”, Józefa Strama – rodzina „Limby”, Tadeusz Morawa – syn „44”, Marek Zapała – rodzina „Lamparta”, Andrzej Cieślak – syn „Macieja”, Adam Faix-Dąbrowski – syn „Bohuna”.

Inicjatorką budowy pomnika upamiętniającego Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych, poległych w walce z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem w latach 1943-1950 była Fundacja „Pamiętamy”. Został odsłonięty 13 sierpnia 2006 roku przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Zbigniewa Kurasia, syna „Ognia”.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.