Eurostat: Niskie wydatki na zabezpieczenia społeczne w Polsce

[2016-12-24 01:16:16]

Raport Eurostatu stanowi kolejny dowód na to, że Polska ma bardzo mało rozbudowaną politykę społeczną. Wydajemy aż 9,7 pkt proc. PKB mniej niż wynosi średnia unijna. Gdyby polski rząd przeznaczał na świadczenia społeczne 28,7% PKB, byłaby to kwota o około 170 mld zł rocznie większa niż obecnie.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat wydatków publicznych na zabezpieczenia społeczne w Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2014 roku średnie wydatki na zabezpieczenia społeczne w UE wyniosły 28,7% PKB i były o 0,2 pkt proc. niższe niż w 2013 roku, ale o 0,4 pkt proc. wyższe niż w 2011 roku.

Największe wydatki na zabezpieczenia społeczne były we Francji – 34,3% PKB, w Danii – 33,5%, w Finlandii – 31,9%, w Holandii – 30,9% i w Belgii – 30,3%. Najmniej środków na cele społeczne przeznaczały: Łotwa – 14,5%, Litwa – 14,7%, Rumunia – 14,8% Estonia – 15,1%. Zdecydowanie poniżej średniej unijnej usytuowała się też Polska – 19,0% PKB.

Eurostat przedstawił też porównawcze wydatki państw UE na zabezpieczenia społeczne przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej na osobę. Przy przyjęciu średniej UE za 100, największe wydatki na politykę społeczną ma Luksemburg – 188, Dania – 140, Holandia – 137 i Austria – 134. Na przeciwległym krańcu znalazły się: Rumunia – 29, Bułgaria – 32, Łotwa – 33 i Litwa – 40. Na siódmym miejscu od końca znalazła się Polska – 49.

Myślimy RAZEM. Zapisy i pierwsze seminarium - Hegemonia
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
29 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.00
TRUMP precz! Demonstracja w czasie wizyty Trumpa w Warszawie
5-6 lipca
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

27 czerwca:

1816 - Amerykańskie okręty wojenne ostrzelały Algier.

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).