Eurostat: Niskie wydatki na zabezpieczenia społeczne w Polsce

[2016-12-24 01:16:16]

Raport Eurostatu stanowi kolejny dowód na to, że Polska ma bardzo mało rozbudowaną politykę społeczną. Wydajemy aż 9,7 pkt proc. PKB mniej niż wynosi średnia unijna. Gdyby polski rząd przeznaczał na świadczenia społeczne 28,7% PKB, byłaby to kwota o około 170 mld zł rocznie większa niż obecnie.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat wydatków publicznych na zabezpieczenia społeczne w Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2014 roku średnie wydatki na zabezpieczenia społeczne w UE wyniosły 28,7% PKB i były o 0,2 pkt proc. niższe niż w 2013 roku, ale o 0,4 pkt proc. wyższe niż w 2011 roku.

Największe wydatki na zabezpieczenia społeczne były we Francji – 34,3% PKB, w Danii – 33,5%, w Finlandii – 31,9%, w Holandii – 30,9% i w Belgii – 30,3%. Najmniej środków na cele społeczne przeznaczały: Łotwa – 14,5%, Litwa – 14,7%, Rumunia – 14,8% Estonia – 15,1%. Zdecydowanie poniżej średniej unijnej usytuowała się też Polska – 19,0% PKB.

Eurostat przedstawił też porównawcze wydatki państw UE na zabezpieczenia społeczne przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej na osobę. Przy przyjęciu średniej UE za 100, największe wydatki na politykę społeczną ma Luksemburg – 188, Dania – 140, Holandia – 137 i Austria – 134. Na przeciwległym krańcu znalazły się: Rumunia – 29, Bułgaria – 32, Łotwa – 33 i Litwa – 40. Na siódmym miejscu od końca znalazła się Polska – 49.

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.