GUS: Minimalny wzrost liczby bezrobotnych

[2016-12-27 13:33:39]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w listopadzie 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec listopada stopa bezrobocia wyniosła 8,2% i w porównaniu do listopada 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do października 2016 r. nie zmieniła się.

W urzędach pracy na koniec listopada zarejestrowanych było 1313,6 tys. bezrobotnych, czyli o 217 tys. mniej niż rok wcześniej i o 5,7 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,4% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 13,9%, kujawsko-pomorskim – 11,7%, podkarpackim – 11,4% oraz zachodniopomorskim – 10,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,0%, śląskie i małopolskie – po 6,6% i mazowieckie – 7,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 27,9%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,5%, kętrzyńskim – 23,3% (woj. warmińsko-mazurskie) i bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,9%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,0%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,2%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,4% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i Wrocławiu (woj. Dolnośląskie) – 2,8%.

Piotr Szumlewicz

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
POLSKA WIEŚ PO TRANSFORMACJI I W OBLICZU GLOBALIZACJI. DIAGNOZY, PROGNOZY I REKOMENDACJE
Warszawa, siedziba Fundacji Friedricha Eberta, ul. Podwale 11
26 kwietnia (środa), godz. 18.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1986 - Katastrofa w Czarnobylu.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.