Nowy numer "Bez Dogmatu": Silni, zwarci, gotowi

[2017-01-10 17:53:48]

Ukazał się 110. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to militaryzm i sport.

W dziale poświęconym zbrojeniu się współczesnej Polski i świata m.in. Tomasz Jativa pokazuje, w jaki sposób mity romantyczne zasilają prężnie rozwijający się dziś "rynek wyobrażeń militarystycznych" w naszym kraju; Mateusz Pietryka omawia zjawisko wykorzystywania dronów jako nowego narzędzia w polityce militarnej Zachodu; Weronika Adamska przygląda się francuskiej polityce stanu wyjątkowego, w tym zwłaszcza militaryzacji przestrzeni publicznej, jako odpowiedzi na ataki terrorystyczne; zaś Paweł Matusz przypomina o maskulinistycznym charakterze faszyzmu, zwracając uwagę na fascynację środowisk gejowskich (nie tylko w Polsce) "patriotycznym maskulinizmem" i militaryzmem.

W dziale poświęconym sportowi znajdziemy m.in. analizę wizerunków polskich piłkarek w przekazie medialnym PZPN, autorstwa Mariji Duhry, a także rozmowę z Rafałem Lipskim i Kamilem Ślesińskim o działalności demokratycznego klubu sportowego "ZŁY".

Ponadto Zuzanna Szpara pisze o coraz bardziej antykobiecej polityce związku zawodowego "Solidarność", a Małgorzata Fidelis w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem podsumowuje amerykańską kampanię prezydencką i zastanawia się, jak będzie wyglądać Ameryka i świat pod rządami Donalda Trumpa.

W numerze znajdą także Państwo recenzje, analizy bieżących wydarzeń politycznych oraz fragmenty dwóch świeżo wydanych książek: Wiktora Marca Rebelia i Reakcja. Rewolucja 1905 roku i plebejskie doświadczenie polityczne (Universitas, 2016) oraz Michała Siermińskiego Dekada przełomu. Polska lewica opozycyjna 1968-1980. Od demokracji robotniczej do narodowego paternalizmu (Książka i Prasa, 2016).

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 kwietnia:

1539 - Na Małym Rynku w Krakowie została spalona na stosie pod zarzutem apostazji 79-letnia Katarzyna Weiglowa.

1882 - W Downe zmarł Karol Darwin, angielski biolog, twórca teorii ewolucji.

1937 - Meksyk: katoliccy powstańcy Cristero napadli, a następnie oblali benzyną i podpalili pociąg mający przewozić pieniądze, w wyniku czego zginęło 51 osób.

1943 - Wybuchło powstanie w getcie warszawskim.

1960 - Powstała najważniejsza namibijska organizacja narodowowyzwoleńcza, lewicowa SWAPO.

1961 - Klęską zakończyła się inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił uchodźców kubańskich w Zatoce Świń.

1993 - W Soweto odbył się pogrzeb zamordowanego lidera Komunistycznej Partii RPA Chrisa Haniego.

1995 - W Oklahoma City w USA miał miejsce zamach bombowy zorganizowany przez prawicowych ekstremistów. Zginęło 168 osób, ponad 680 zostało rannych.

2011 - Fidel Castro zrezygnował z funkcji pierwszego sekretarza Komunistycznej Partii Kuby na rzecz swego brata prezydenta Raúla Castro.

2013 - Nicolás Maduro został zaprzysiężony na urząd prezydenta Wenezueli.