Nowy numer "Bez Dogmatu": Silni, zwarci, gotowi

[2017-01-10 17:53:48]

Ukazał się 110. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to militaryzm i sport.

W dziale poświęconym zbrojeniu się współczesnej Polski i świata m.in. Tomasz Jativa pokazuje, w jaki sposób mity romantyczne zasilają prężnie rozwijający się dziś "rynek wyobrażeń militarystycznych" w naszym kraju; Mateusz Pietryka omawia zjawisko wykorzystywania dronów jako nowego narzędzia w polityce militarnej Zachodu; Weronika Adamska przygląda się francuskiej polityce stanu wyjątkowego, w tym zwłaszcza militaryzacji przestrzeni publicznej, jako odpowiedzi na ataki terrorystyczne; zaś Paweł Matusz przypomina o maskulinistycznym charakterze faszyzmu, zwracając uwagę na fascynację środowisk gejowskich (nie tylko w Polsce) "patriotycznym maskulinizmem" i militaryzmem.

W dziale poświęconym sportowi znajdziemy m.in. analizę wizerunków polskich piłkarek w przekazie medialnym PZPN, autorstwa Mariji Duhry, a także rozmowę z Rafałem Lipskim i Kamilem Ślesińskim o działalności demokratycznego klubu sportowego "ZŁY".

Ponadto Zuzanna Szpara pisze o coraz bardziej antykobiecej polityce związku zawodowego "Solidarność", a Małgorzata Fidelis w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem podsumowuje amerykańską kampanię prezydencką i zastanawia się, jak będzie wyglądać Ameryka i świat pod rządami Donalda Trumpa.

W numerze znajdą także Państwo recenzje, analizy bieżących wydarzeń politycznych oraz fragmenty dwóch świeżo wydanych książek: Wiktora Marca Rebelia i Reakcja. Rewolucja 1905 roku i plebejskie doświadczenie polityczne (Universitas, 2016) oraz Michała Siermińskiego Dekada przełomu. Polska lewica opozycyjna 1968-1980. Od demokracji robotniczej do narodowego paternalizmu (Książka i Prasa, 2016).

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
POLSKA WIEŚ PO TRANSFORMACJI I W OBLICZU GLOBALIZACJI. DIAGNOZY, PROGNOZY I REKOMENDACJE
Warszawa, siedziba Fundacji Friedricha Eberta, ul. Podwale 11
26 kwietnia (środa), godz. 18.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1986 - Katastrofa w Czarnobylu.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.