GUS: Olbrzymia skala śmieciowego zatrudnienia

[2017-01-13 14:11:52]

Chociaż w ostatnich miesiącach nieco zmniejszyła się stopa bezrobocia w Polsce, wciąż dużą część rynku pracy stanowią niestabilne, nisko-płatne formy zatrudnienia. Jak pokazują dane GUS, wciąż mamy do czynienia z olbrzymią skalą samozatrudnienia i umów cywilno-prawnych. Ponadto ponad 3,5 mln zatrudnionych ma umowy na czas określony, a setki tysięcy ludzi pracują w ramach darmowych lub niskopłatnych staży, wolontariatu czy w szarej strefie. Łącznie około połowy pracowników pracuje w ramach niestandardowych rodzajów zatrudnienia. W świetle tych danych za ponury żart należy uznać coraz częściej powtarzaną tezę, zgodnie z którą mamy w Polsce rynek pracownika.

Piotr Szumlewicz

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Główny Urząd Statystyczny pod koniec 2015 r. wynagrodzenie nie przekraczające ówczesnej płacy minimalnej (1750 zł brutto) otrzymywało 1357 tys. osób, czyli 13% ogółu zatrudnionych na umowę o pracę. W 2014 r. takich pracowników było 1364 tys. Dane obejmują nie tylko podmioty zatrudniające 10 osób i więcej, ale również mikroprzedsiębiorstwa.

Przy podziale sekcje PKF wśród osób zarabiających płacę minimalną lub mniej najliczniejszą grupę stanowili pracownicy zatrudnieni w sekcji „Handel; naprawa pojazdów samochodowych oraz „zakwaterowanie i gastronomia” – 464 tys. (24% zatrudnionych), przemysł – 311 tys. (11%) i „budownictwo” – 188 tys. (30%). Nieco mniej pracowników pobierających tak niskie pensje było w sekcji „Działalność w zakresie usług administrowania i działalność wspierająca” – 100 tys. (22%) oraz „Transport i gospodarka magazynowa” – 97 tys. (15%). W „pozostałych rodzajach działalności” było 199 tys. pracowników (5%).

GUS poinformował też, że pod koniec 2015 r. 1,1 mln osób prowadziło pozarolniczą działalność gospodarczą, nie zatrudniając pracowników na podstawie stosunku pracy (tzw. „samozatrudnieni”). Liczba osób w tej grupie nie zmieniła się w porównaniu z 2014 r.

Ponadto w 2015 r. 1,3 mln osób, które nie są nigdzie zatrudnione na podstawie stosunku pracy, zawarło umowę zlecenie lub umowa o dzieło. Również tutaj sytuacja nie zmieniła się w porównaniu z 2014 r.

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.