Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-14 12:29:07]

Drugi tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi bulwersujący tekst na temat inwigilowania niekatolików przez Kościół rzymskokatolicki w Polsce. Sprawa jest bardzo poważna, bo zbieranie i przechowywanie informacji o ludziach nie mających żadnego związku z Kościołem jest w pełni nielegalne, a jednocześnie powszechne.

W bieżącym numerze także rozważania o tym, co dalej w Polsce po politycznych i medialnych porażkach opozycji.

Aktualny numer przynosi także dalsze informacje o proteście głodowym w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem, który jest wspierany między innymi przez Razem i redakcję "Tygodnika". Sprawa jest mało nagłośniona nie tylko przez media prorządowe, ale także – co zupełnie niezrozumiałe – przez media niezależne.

Obecne wydanie to także poradnik na temat tego jak uniknąć zawyżonych opłat za wieczyste użytkowanie ziemi (dotyczy to także mieszkańców bloków!). Sprawa jest pilna i wynika z zaniedbań legislacyjnych obecnych władz.

W numerze znajdziemy także wywiad z profesor Leokadią Oręziak na temat zagrożeń, jakie przynosi ze sobą poddanie się organizacji międzynarodowych i państw dyktatowi wielkich korporacji.

W dziale sportowym "Tygodnika" sylwetka wschodzącej gwiazdy wyścigów żużlowych Bartosza Zmarzlika. W dziale historycznym o skutkach polskiej inwazji na Litwę (tzw. bunt Żeligowskiego) oraz o zakonach jako korporacjach gospodarczych.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono karę śmierci.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.