Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-14 12:29:07]

Drugi tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi bulwersujący tekst na temat inwigilowania niekatolików przez Kościół rzymskokatolicki w Polsce. Sprawa jest bardzo poważna, bo zbieranie i przechowywanie informacji o ludziach nie mających żadnego związku z Kościołem jest w pełni nielegalne, a jednocześnie powszechne.

W bieżącym numerze także rozważania o tym, co dalej w Polsce po politycznych i medialnych porażkach opozycji.

Aktualny numer przynosi także dalsze informacje o proteście głodowym w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem, który jest wspierany między innymi przez Razem i redakcję "Tygodnika". Sprawa jest mało nagłośniona nie tylko przez media prorządowe, ale także – co zupełnie niezrozumiałe – przez media niezależne.

Obecne wydanie to także poradnik na temat tego jak uniknąć zawyżonych opłat za wieczyste użytkowanie ziemi (dotyczy to także mieszkańców bloków!). Sprawa jest pilna i wynika z zaniedbań legislacyjnych obecnych władz.

W numerze znajdziemy także wywiad z profesor Leokadią Oręziak na temat zagrożeń, jakie przynosi ze sobą poddanie się organizacji międzynarodowych i państw dyktatowi wielkich korporacji.

W dziale sportowym "Tygodnika" sylwetka wschodzącej gwiazdy wyścigów żużlowych Bartosza Zmarzlika. W dziale historycznym o skutkach polskiej inwazji na Litwę (tzw. bunt Żeligowskiego) oraz o zakonach jako korporacjach gospodarczych.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.