GUS: Powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie

[2017-01-27 13:36:10]

W Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie, na które nie stać dużej części społeczeństwa. Budownictwo spółdzielcze, socjalne i komunalne praktycznie nie istnieje. W konsekwencji Polska należy do krajów w Unii Europejskiej o najwyższym odsetku mieszkań własnościowych, a zarazem największych niedoborach mieszkaniowych. Dominacja sektora prywatnego w budownictwie najwyraźniej nie sprzyja zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 162727 mieszkań, czyli o 10,2% (15017 mieszkań) więcej niż w 2015 r. Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W ubiegłym roku wybudowano 78093 tych pierwszych (4,1% mniej niż przed rokiem) i 78462 drugich (25,7% więcej). Zarazem oddano do użytkowania 2790 mieszkań spółdzielczych (31,9% więcej) oraz 3382 mieszkań zakładowych, komunalnych i społecznych czynszowych (o 1,1% mniej).

GUS poinformował też, że w 2016 roku rozpoczęto budowę 173932 mieszkań, czyli o 3,3% więcej niż rok wcześniej oraz wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 211565 mieszkań, czyli o 11,2% więcej niż w 2015 roku.

Wciąż w Polsce powstaje o wiele mniej mieszkań niż w okresie rządów Edwarda Gierka, gdy budowano średnio około 240 tys. mieszkań rocznie.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.