Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-27 21:40:11]

Czwarte w tym roku wydanie "Tygodnika Faktycznie" przynosi trzy bardzo ważne społecznie tematy. W dwóch tekstach znajdziemy analizę kryzysu pracowniczego, który dotyka Pocztę Polską – wyzysk, absurdalny styl zarządzania, przymuszanie pracowników do sprzedaży gadżetów, zarzucenie urzędów dewocjonaliami i literaturą pseudopatriotyczną pokazują przygnębiający obraz wielkiej firmy, w której jak w soczewce skupiają się społeczne, gospodarcze i światopoglądowe patologie. Ponadto tygodnik podejmuje sprawę wyzysku osób pracujących w usługach gastronomicznych oraz problem lekceważenia przez władze przemocy domowej.

Ponadto tygodnik podejmuje problem baz amerykańskich w Polsce oraz pisze o atmosferze wokół prezydentury Donalda Trumpa w USA. Czasopismo publikuje także obszerny reportaż na temat sytuacji w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

W raporcie specjalnym tygodnik omawia nominację abp Jędraszewskiego na jedno z najważniejszych polskich biskupstw. Ten najbliższy współpracownik arcybiskupa Juliusza Paetza zasłynął ze zdumiewających wypowiedzi, które czynią z niego jednego z głównych kościelnych promotorów „dobrej zmiany”. Teraz obejmie arcybiskupstwo krakowskie, co stawia ponownie w dziwnym świetle politykę personalną papieża Franciszka, który nie po raz pierwszy awansuje zapiekłego konserwatystę o budzącej wątpliwości drodze życiowej.

Tygodnik w dziale opinii publikuje tekst Kuby Puchana pt. „Co po kaczyźmie?” podejmuje pojawiający się na łamach czasopisma od pewnego czasu temat potrzeby ustanowienia V Rzeczpospolitej – pomysłu na państwo zrywającego z antyspołecznymi patologiami III i IV RP.

Kościół jako najstarsza korporacja świata – taki temat podejmuje na łamach tygodnika Radosław S. Czarnecki. W dziale historycznym znajdziemy natomiast między innymi tekst o operacji Odessa, czyli ewakuowaniu hitlerowców – z pomocą Kościoła rzymskokatolickiego – do Ameryki Łacińskiej. W tym samym dziale także temat religioznawczy – czym jest buddyzm.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.