Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Debata - Czy mo瞠my pracowa kr鏂ej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

Wi璚ej og這sze...

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwali konstytucj Republiki Francuskiej gwarantuj帷 po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwsz wystaw prac Pabla Picassa, hiszpa雟kiego malarza przez lata zwi您anego z lewic.

1902 - Urodzi豉 si Lidia Cio趾oszowa, dzia豉czka PPS, historyczka. 皋na Adama Cio趾osza. Od 1979 przewodnicz帷a PPS na obczy幡ie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowa豉 powszechny strajk solidarno軼i z robotnikami υdzi.

1905 - Zmar Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; dzia豉cz i teoretyk Zwi您ku Zagranicznego Socjalist闚 Polskich, p騧niej Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chi雟ki dzia豉cz komunistyczny i zwi您kowy, stracony przez 穎軟ierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Rycz闚 k. Wadowic zgin掖 w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Krak闚.

1945 - W Pary簑 powsta Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominika雟kiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli R鏔ulo Betancourta, co wywo豉這 mi璠zynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba zosta pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracownik闚 radomskich zak豉d闚 zbrojeniowych ㄆcznik z policj przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisa豉 ustaw znosz帷 kar 鄉ierci.

2010 - Julia Gillard zosta豉 pierwsz kobiet-premierem Australii.