Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

DLACZEGO POLACY SI NIENAWIDZ?
premiera 22 listopada (鈔oda)
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

Wi璚ej og這sze...

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie dosz這 do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodzi si Willy Brandt (w豉軼iwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmar Eduard Bernstein, dzia豉cz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, tw鏎ca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwyci瘰twem zako鎍zy si strajk okupacyjny w obronie 220 g鏎nik闚 katowickiej kopalni "Eminencja" zagro穎nych zwolnieniem.

1938 - Rozpocz窸y si wybory do samorz康闚 miejskich, w miastach powy瞠j 25 tys. mieszka鎍闚 listy PPS i Bundu uzyska造 35,8% g這s闚.

1946 - Urodzi si Steve Biko, dzia豉cz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Po逝dniowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalot闚 ameryka雟kich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono kar 鄉ierci.

1994 - Opozycyjna Bu貪arska Partia Socjalistyczna 畝na Widenowa wygra豉 zdecydowanie wybory parlamentarne.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygra wybory prezydenckie, zdobywaj帷 53,7% g這s闚.