Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-11 19:35:55]

Szósty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” ma prowokacyjną okładkę, odnoszącą się do zaskakujących relacji liderów prawicy, które wstrząsają lub wstrząsały Polską. Obok analizy wydarzeń z ostatnich dni tygodnik publikuje także sensacyjny materiał o mało znanej przyjaźni Jarosława Kaczyńskiego z czasów jego pierwszej wojny z Lechem Wałęsą.

Piotr Szumlewicz analizuje dane wskazujące na spowolnienie wzrostu gospodarczego pod rządami PiS i bada przyczyny takiego stanu rzeczy. Tygodnik nadal śledzi walkę pracowników Poczty Polskiej (tym razem przede wszystkim listonoszy) z wyzyskiem i kuriozalnym zarządzaniem.

W dziale tropiącym nadużycia polskiego klerykalizmu pismo ujawnia bezkarność ewidentnego przestępcy seksualnego z okolic Wołomina. Mężczyzna w sile wieku pozostaje bezkarny, gdyż… jest wpływowym duchownym archidiecezji warszawsko-praskiej. Rządzi tam arcybiskup Henryk Hoser znany z nawyku „zapominania” o tego rodzaju nadużyciach swoich podwładnych. Z Mielca napływają do tygodnika doniesienia o ekstrawaganckiej inicjatywie PiS, które chce połączyć gigantyczny maryjny pomnik z wieżą widokową kosztem terenów rekreacyjnych mieszkańców.

Sporą część tygodnika w tym wydaniu obejmują tematy zdrowotne – od zagrożeń smogowych oraz kuriozalnie zanieczyszczonych „uzdrowisk” przez PiS-owską reformę opieki zdrowotnej po cotygodniowe porady zdrowotne.

Obecne wydanie pisma to także reportaż o zwycięskiej walce sądowej niewierzącej nauczycielki, Grażyny Juszczyk o jej konstytucyjne prawa.

Bardzo interesująco prezentuje się dział światopoglądowy tygodnika. Opowiadania dla dzieci przybliżające temat aborcji, felieton o filozoficznym przesłaniu markiza de Sade’a oraz tekst Marka Kraka o retenebracji – cyklicznym w świecie powrocie umysłowych ciemności. Przeczytamy także o znaczeniu reformacji i Denisie Diderot, jako naukowcu i filozofie. Tekst religioznawczy jest poświęcony tym razem religiom politeistycznym.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.