GUS: Nieznaczny wzrost bezrobocia

[2017-02-16 00:36:49]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w grudniu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec grudnia stopa bezrobocia wyniosła 8,3% i w porównaniu do grudnia 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do listopada 2016 r. wzrosła o 0,1 pkt proc..

W urzędach pracy na koniec roku zarejestrowanych było 1335,2 tys. bezrobotnych, czyli o 228,1 tys. mniej niż rok wcześniej i o 21,6 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,2%, kujawsko-pomorskim – 12,1%, podkarpackim – 11,6% oraz zachodniopomorskim – 11,0%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,0%, śląskie – 6,6%, małopolskie – 6,7% i mazowieckie – 7,2%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 25,2%, kętrzyńskim i bartoszyckim – po 23,7% (obydwa woj. warmińsko-mazurskie), a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,9%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,2%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,3% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i Wrocławiu (woj. Dolnośląskie) – 2,8%.

Piotr Szumlewicz

Myślimy RAZEM. Zapisy i pierwsze seminarium - Hegemonia
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
29 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.00
TRUMP precz! Demonstracja w czasie wizyty Trumpa w Warszawie
5-6 lipca
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

27 czerwca:

1816 - Amerykańskie okręty wojenne ostrzelały Algier.

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).