GUS: Niskie wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach

[2017-02-21 12:25:50]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat funkcjonowania mikroprzedsiębiorstw. Wynika z niego, że w 2015 roku działalność gospodarczą w Polsce prowadziło 1905,0 tys. podmiotów o liczbie pracujących, która nie przekracza 9 osób, czyli o 78,7 tys. więcej niż rok wcześniej. Najwyższy odsetek stanowiły firmy zajmujące się handlem i naprawą pojazdów samochodowych – 25,1%, działalnością profesjonalną, naukową i techniczną – 12,6%, budownictwem – 12,3%.

W mikroprzedsiębiorstwach pracowało łącznie 3764,2 tys. osób, czyli o 194,5 tys. więcej niż w 2014 roku. Najwięcej osób pracowało w handlu i naprawie pojazdów samochodowych – 1103,5 tys. osób (29,3%), w budownictwie – 484,7 tys. osób (12,9%) oraz działalności profesjonalnej, naukowej i technicznej – 418,8 tys. osób (11,1%)

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w mikrofirmach w 2015 roku wyniosło zaledwie 2397 zł brutto, czyli 1736 zł netto. Okazuje się, że w najmniejszych firmach dochody były o ponad 1,7 tys. zł niższe niż w podmiotach zatrudniających powyższej 9 osób (4121 zł brutto).

W porównaniu do 2014 roku nastąpił wzrost średniego wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach o 140 zł, co wiąże się między innymi ze wzrostem płacy minimalnej.

Najwyższe miesięczne wynagrodzenie otrzymywali pracownicy zatrudnieni w sekcjach: informacja i komunikacja – 3517 zł brutto, obsługa rynku nieruchomości – 3091 zł oraz działalność profesjonalna, naukowa i techniczna – 2860 zł. Najniższe płace mieli pracownicy sekcji rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo – 1977 zł oraz zakwaterowanie i gastronomia – 1982 zł.

Przy podziale na województwa najwyższe wynagrodzenie otrzymywali zatrudnieni w województwie mazowieckim – średnio 2874 zł brutto miesięcznie, dolnośląskim – 2512 zł i pomorskim – 2471 zł. Najniższe przeciętne wynagrodzenia otrzymywali pracownicy mikrofirm z województwa świętokrzyskiego – 2102 zł i podkarpackiego – 2111 zł.

Piotr Szumlewicz

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
POLSKA WIEŚ PO TRANSFORMACJI I W OBLICZU GLOBALIZACJI. DIAGNOZY, PROGNOZY I REKOMENDACJE
Warszawa, siedziba Fundacji Friedricha Eberta, ul. Podwale 11
26 kwietnia (środa), godz. 18.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1986 - Katastrofa w Czarnobylu.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.