Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-02 23:34:04]

W dziewiątym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” dominują dwa tematy: chronienie księży pedofilów przez polskich biskupów i prawda o tzw. żołnierzach wyklętych. Episkopat organizuje publiczne modły za ofiary pedofilii, a jednocześnie wysokiej rangi hierarchowie lekceważą te ofiary i chronią sprawców. W sprawie żołnierzy wyklętych tygodnik publikuje m.in. ustalenia CIA z okresu powojennego na temat roli i społecznego odbioru działalności zbrojnego podziemia oraz wywiad z przedstawicielem społeczności słowackiej w Polsce na temat działalności „Ognia” na Podhalu.

Ponadto w tygodniku znajdziemy podsumowanie dotychczasowej działalności międzynarodowej rządu PiS oraz nigdzie niepublikowaną historię o osobistym wpływie, jaki wywiera „zwykły poseł” Jarosław Kaczyński na działalność prokuratury.

Z okazji nadchodzącego Dnia Kobiet znajdziemy także tekst o tym, że we współczesnej Polsce „świeckość jest kobietą”.

Ponadto znajdziemy w tym numerze raport o ekspansji Kościoła w miejscach historycznego kultu pogańskiego w Polsce. Rzecz o tyle zdumiewająca, że świadczy o tym, iż „krucjata przeciw poganom” trwa już w Polsce 1051 lat.

W dziale historycznym znajdziemy opowieść o rewolucji obyczajowej w czasach II RP. W dziale światopoglądowym tekst o poście w jego chrześcijańskim rozumieniu oraz o tym, czy papież Franciszek naprawdę pochwalił ostatnio ateistów, czy może raczej ich obraził.

Ponadto jak zawsze w „Tygodniku? duży dział informacyjny z kraju i ze świata, dział zdrowotny i dużo humoru, a także felietony: Anny Grodzkiej, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.