Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-02 23:34:04]

W dziewiątym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” dominują dwa tematy: chronienie księży pedofilów przez polskich biskupów i prawda o tzw. żołnierzach wyklętych. Episkopat organizuje publiczne modły za ofiary pedofilii, a jednocześnie wysokiej rangi hierarchowie lekceważą te ofiary i chronią sprawców. W sprawie żołnierzy wyklętych tygodnik publikuje m.in. ustalenia CIA z okresu powojennego na temat roli i społecznego odbioru działalności zbrojnego podziemia oraz wywiad z przedstawicielem społeczności słowackiej w Polsce na temat działalności „Ognia” na Podhalu.

Ponadto w tygodniku znajdziemy podsumowanie dotychczasowej działalności międzynarodowej rządu PiS oraz nigdzie niepublikowaną historię o osobistym wpływie, jaki wywiera „zwykły poseł” Jarosław Kaczyński na działalność prokuratury.

Z okazji nadchodzącego Dnia Kobiet znajdziemy także tekst o tym, że we współczesnej Polsce „świeckość jest kobietą”.

Ponadto znajdziemy w tym numerze raport o ekspansji Kościoła w miejscach historycznego kultu pogańskiego w Polsce. Rzecz o tyle zdumiewająca, że świadczy o tym, iż „krucjata przeciw poganom” trwa już w Polsce 1051 lat.

W dziale historycznym znajdziemy opowieść o rewolucji obyczajowej w czasach II RP. W dziale światopoglądowym tekst o poście w jego chrześcijańskim rozumieniu oraz o tym, czy papież Franciszek naprawdę pochwalił ostatnio ateistów, czy może raczej ich obraził.

Ponadto jak zawsze w „Tygodniku? duży dział informacyjny z kraju i ze świata, dział zdrowotny i dużo humoru, a także felietony: Anny Grodzkiej, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.