Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2017-03-06 16:39:05]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2015 roku wyniosły 47,2% PKB.

Najwyższe wydatki miały Finlandia i Francja – po 57,0%, Grecja – 55,4%, Dania – 54,8%. Najniższe wydatki miały: Irlandia – 29,4%, Litwa – 35,1%, Rumunia – 35,7% i Łotwa – 37,1%. Bardzo niskie wydatki publiczne miała też Polska – 41,5%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,2% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,6%, Francji – 24,6%, Danii – 23,6% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Irlandia – 9,6%, Litwa – 11,1% oraz Rumunia i Łotwa – po 11,5%. Wydatki wyraźnie poniżej średniej unijnej miała też Polska – 15,9%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,6%, Francja – 8,2% oraz Holandia i Austria – po 8,0%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Cypr – 2,6%, Rumunia – 4,2% i Grecja – 4,5%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,7%.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.