Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2017-03-06 16:39:05]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2015 roku wyniosły 47,2% PKB.

Najwyższe wydatki miały Finlandia i Francja – po 57,0%, Grecja – 55,4%, Dania – 54,8%. Najniższe wydatki miały: Irlandia – 29,4%, Litwa – 35,1%, Rumunia – 35,7% i Łotwa – 37,1%. Bardzo niskie wydatki publiczne miała też Polska – 41,5%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,2% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,6%, Francji – 24,6%, Danii – 23,6% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Irlandia – 9,6%, Litwa – 11,1% oraz Rumunia i Łotwa – po 11,5%. Wydatki wyraźnie poniżej średniej unijnej miała też Polska – 15,9%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,6%, Francja – 8,2% oraz Holandia i Austria – po 8,0%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Cypr – 2,6%, Rumunia – 4,2% i Grecja – 4,5%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,7%.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.