Duże różnice między dochodami kobiet i mężczyzn na stanowiskach kierowniczych

[2017-03-07 11:18:05]

Dane Eurostatu pokazują, że w Polsce kobiety coraz częściej zajmują stanowiska kierownicze, ale niestety nie otrzymują za nie tej samej gratyfikacji finansowej, co mężczyźni. Potrzeba radykalnego zwrotu feministycznego i całościowej polityki równości płci, ale niestety obecny rząd robi wszystko, aby zablokować aspiracje zawodowe kobiet i umocnić patriarchalny podział ról płciowych.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące kobiet i mężczyzn pełniących funkcje kierownicze w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 10 pracowników.

Zgodnie z danymi z 2014 roku w Unii Europejskiej funkcje kierownicze w firmach zajmuje blisko 7,3 mln osób, z czego 4,7 mln, czyli 65%, stanowią mężczyźni. Kobiet jest 2,6 mln, czyli 35%.

Najwięcej kobiet na stanowiskach kierowniczych w 2014 roku było w Łotwie – 53%, w Bułgarii i Polsce – po 44% oraz w Irlandii – 43%. Najmniej kobiet pełniących w przedsiębiorstwach funkcje kierownicze było w Niemczech, we Włoszech i na Cyprze – po 22%.

Zupełnie inaczej wygląda ranking krajów, gdy porównamy średnie wynagrodzenie godzinowe kobiet i mężczyzn wśród osób zajmujących kierownicze stanowiska w firmach. W 2014 roku w UE kobiety średnio zarabiały o 23,4% mniej niż mężczyźni. Najmniejsza różnica między płciami była w Rumunii – 5,0%, Słowenii – 12,4%, Belgii – 13,6% oraz Bułgarii – 15,0%. Największa luka płacowa była na Węgrzech – 33,7%, we Włoszech – 33,5%, w Czechach – 29,7%, na Słowacji – 28,3% i w Polsce – 27,7%.

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.