Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-11 19:16:58]

Dziesiąty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to między innymi tekst Piotra Szumlewicza o najbardziej kosztownym "układzie" istniejącym w Polsce – układzie, który pozwala wykorzystywać finansowo państwo przez Kościół. PiS nie chce jednak zlikwidować tej patologicznej sytuacji, mimo deklarowanej "walki z układami". W tym wydaniu także o tym, że kandydatury Donalda Tuska i Jacka Saryusza-Wolskiego, to dowód na to, że Polska tkwi głęboko w PO-PiSie, z którego jedynym wyjściem będzie zerwanie z ideologią zarówno III, jak i IV RP.

Obecne wydanie, to także krytyczne podsumowanie czterolecia papieża Franciszka oraz jego relacji z prawicą katolicką. Także o dziwnie niekonsekwentnej franciszkowej walce z pedofilią kleru. Ponadto tekst o szarej eminencji imperium Tadeusza Rydzyka, czyli o mało widocznym duchownym, którego roli nie doceniają mainstreamowe media.

Dziesiąty numer Tygodnika Faktycznie to także tematy społeczne – m.in. tekst o pracy w polskich bankach i wszechobecnym tam mobbingu oraz reportaż o nieznanych kulisach powstania słynnej listy Schnindlera. Nie chodzi jednak o film, ale o autentyczną historię z czasów II wojny światowej.

W dziale historycznym i światopoglądowym m.in. o walce kleru w II RP z nauczycielami, także o tym jak "heretycy" zmienili świat, oraz kolejny odcinek z cyklu na 500-lecie reformacji, tym razem o Janie Łaskim, słynnym w Europie polskim krzewicielu protestantyzmu.

A z okazji Dnia Kobiet "Tygodnik" pisze o tym, że jeden z najlepszych na świecie bramkarzy piłki nożnej jest… Polką.

Piotr Szumlewicz

Kolejowi likwidatorzy
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
27 sierpnia (niedziela), godz. 18.00-19.30
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1909 - USA: Podczas strajku w McKees Rock w Pensylwanii szeryf strzelał do zwiazkowców z IWW, rozpoczynając strzelaninę w której sam zginął. Dalsze starcia doprowadziły do śmierci 11 osób.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.