Eurostat: Duże różnice w poziomie dzietności w UE

[2017-03-13 12:43:44]

Dane Eurostatu pokazują, że konserwatywna polityka społeczna i obrona tradycyjnego modelu rodziny wcale nie przyczyniają się do wzrostu dzietności. Najwięcej dzieci rodzi się w krajach, w których jest rozwinięta opieka żłobkowa, a opiekunom łatwo łączyć obowiązki zawodowe i rodzinne. Najniższe wskaźniki dzietności mają zaś kraje, które opierają się tradycyjnym podziale ról płciowych i w których są niskie wskaźniki aktywności zawodowej kobiet.

Piotr Szumlewicz

Eurostat przedstawił dane na temat wskaźników dzietności w Unii Europejskiej w 2015 r. Wynika z nich, że w 2015 r. urodziło się w całej UE 5,132 5,103 mln dzieci, czyli o 29 tys. mniej niż rok wcześniej i o 40 tys. więcej niż w 2001 r. Najwięcej dzieci urodziło się we Francji – 804052, w Niemczech – 734475, w Wielkiej Brytanii – 669123 i we Włoszech – 535282.

Kraje UE różnią się bardzo odnośnie poziomu dzietności. Najwyższe wskaźniki dzietności w 2015 r. były we Francji – 1,96, Irlandii – 1,92, Szwecji – 1,85, Wielkiej Brytanii – 1,80 i Danii – 1,71. Najniższe odnotowano w Portugalii – 1,31, w Polsce i na Cyprze – 1,32, w Hiszpanii i Grecji – po 1,33 oraz we Włoszech – 1,35.

W większości krajów nastąpił wzrost dzietności między 2001 i 2015 rokiem. Największy na Łotwie – o 0,48, w Czechach – 0,42, na Litwie – 0,41 i w Słowenii – 0,36. Największy spadek odnotowano na Cyprze – o 0,25 i w Luksemburgu – o 0,19. W całej UE nastąpił wzrost o 0,12, a w Polsce o 0,01.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące wieku kobiet rodzących pierwsze dziecko. W 2015 r. w całej UE wyniósł on średnio 28,9 lat. Najniższy był w Bułgarii – 26,0, w Rumunii – 26,3, na Łotwie – 26,5 i w Polsce – 27,0. Najwyższy we Włoszech – 30,8, w Hiszpanii – 30,7, w Luksemburgu i w Grecji – po 30,2 lat.

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.