Eurostat: Wzrost udziału energii ze źródeł odnawialnych

[2017-03-14 22:34:41]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej. Z raportu wynika, że od 2004 r. do 2015 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrosła we wszystkich państwach członkowskich.

W całej UE energia odnawialna w 2015 r. stanowiła 16,7% całej zużywanej energii, czyli o 8,2 pkt proc. więcej niż w 2004 r. i o 0,7% więcej niż w 2014 r.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2015 roku był w Szwecji – 53,9%, w Finlandii – 39,3%, na Łotwie – 37,6%, w Austrii – 33,0% i w Danii – 30,8%, a najniższy w Luksemburgu i na Malcie – po 5,0%, w Holandii – 5,8%, w Belgii – 7,9% i w Wielkiej Brytanii – 8,2%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2015 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,8% całej eksploatowanej energii. W 2004 roku wynosiło ono 6,9%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,4% i Islandia – 70,2%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 11 krajów: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja, Węgry i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Holandia, Francja, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Spontaniczny 1 Maja
Wrocław, ul. Zelwerowicza
1 Maja, godz. 12.00-12.20
1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.