Jedenasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-16 23:13:39]

Jedenasty numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi poradnik emerytalny dla wszystkich, którzy zbliżają się do zakończenia pracy zawodowej oraz raport o stanie śledztwa w sprawie śmierci Andrzeja Leppera i jej zagadkowych okolicznościach.

Ponadto bieżące wydanie zawiera więcej niż zwykle tekstów reportażowych, w tym m.in. o konflikcie w ciechanowskim szpitalu, o szerzej nieznanych aspektach afery reprywatyzacyjnej w Warszawie (afera z kamienicą przy Krakowskim Przedmieściu 55), o czyścicielach kamienic w Łodzi, pułapkach, jakie niesie ze sobą system franczyzowy, oraz o tych zastawianych na pracowników przez agencje pracy tymczasowej w Holandii.

Ponadto znajdziemy interesujący wywiad z Dorotą Gardias o PiS-owskiej reformie służby zdrowia oraz felieton o tym, że PiS uczynił z Polaków zakładników swoich szaleństw w polityce międzynarodowej.

Ten numer TF zawiera także materiał o kompromitacji katolickiego ośrodka „cudów i nawróceń” w Medjugorie. A w dziale historyczno-światopoglądowym przeczytamy o nawracaniu słowiańskiej Marzanny, krytyce Kościoła katolickiego według Aleksandra Świętochowskiego oraz o prześladowaniach wolnomyślicieli.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.