Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-24 23:30:39]

Dwunasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi szereg tekstów poruszających tematykę społeczną i polityczną. Obszerny materiał dotyczy przygotowywanych przez PiS zmian w prawie, które mogą prowadzić do degradowania żołnierzy Ludowego Wojska Polskiego. Może to nawet prowadzić do wymuszania na rodzinach zmiany treści tablic nagrobnych. Inny tekst omawia dyskryminowanie przez ZUS osób samozatrudnionych w prawie do zasiłków chorobowych.

Piotr Szumlewicz w swoim felietonie pisze o przyzwoleniu polskich mediów na jawne głoszenie nienawiści, a nawet o nagradzaniu hejterów przez przyznawanie im programów w ważnych stacjach telewizyjnych. O brutalności i chamskich zachowaniach polityków mówią także dwa inne teksty tego numeru.

Nowy numer pisma zawiera także reportaż na temat kłopotów rodzin zastępczych w kontaktach z urzędnikami oraz spory materiał o unieważnieniach małżeństw kościelnych, czyli tzw. rozwodach katolickich – ich cenach oraz zaskakujących zmianach wprowadzonych przez papieża Franciszka.

W dziale światopoglądowym i historycznym m.in. kontynuacja cyklu o niszczeniu niezależnej myśli naukowej przez Kościół, a także teksty o retuszowaniu życiorysów kościelnych świętych oraz o tym jak polską megalomanię i bigoterię postrzegał czeski pisarz Jaroslav Hašek. W dziale religioznawczym przeczytamy o wyznaniach religijnych czczących UFO.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.