Strajk nauczycieli w całej Polsce

[2017-03-31 16:11:37]

Od 7.30 do 15.30 trwał dziś ogólnopolski strajk nauczycieli. Zastrajkowało około 40 proc. placówek w całym kraju.

To strajk w imieniu uczniów – powiedział przewodniczący Związku Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz. Skarżył się przy tym, że strajkujących mogło być więcej, ale przestraszyli się nacisków: To efekt nagonki na nauczycieli ze strony władz, kuratorów i prorządowych związków zawodowych. Czegoś takiego nigdy nie było. Kuratorzy wysyłali listy z pytaniem, kto strajkuje. „Solidarność” atakowała członków ZNP. Giertych tego nie robił.

Nauczyciele chcą wycofania „deformy” oświaty likwidującej gimnazja i wprowadzającej nowe podstawy programowe, napisane zaledwie kilka tygodni. ZNP domaga się też od Anny Zalewskiej gwarancji, że do 2022 roku nie będzie zwolnień ani obniżek wynagrodzenia. Chce też podniesienia podstawy wynagrodzeń nauczycielskich o 10 proc.

ZNP szacuje, że pracę w wyniku reorganizacji szkół stracić może nawet 36 tys. nauczycieli. Tylko 41 proc. gmin wydało uchwały o nowych sieciach szkół. Część z nich nie godzi się z zaleceniami kuratorów oświaty, m.in. Łódź, która będzie się sądzić w obronie swojej dotychczasowej struktury szkół. MEN odcina się od protestu, twierdząc że „nie jest stroną sporu”. Pracodawcą zatrudniającym nauczycieli są formalnie dyrektorzy szkół a nie ministerstwo.

Zarząd Główny ZNP podjął decyzję o strajku na początku marca. Równolegle planowane są protesty rodziców, polegające na nieposyłaniu dzieci do szkoły każdego 10. dnia miesiąca.

Ostatni raz szkoły w całej Polsce odmówiły prowadzenia lekcji kiedy na czele MEN stał Roman Giertych.

WCh

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
POLSKA WIEŚ PO TRANSFORMACJI I W OBLICZU GLOBALIZACJI. DIAGNOZY, PROGNOZY I REKOMENDACJE
Warszawa, siedziba Fundacji Friedricha Eberta, ul. Podwale 11
26 kwietnia (środa), godz. 18.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1986 - Katastrofa w Czarnobylu.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.