Strajk nauczycieli w całej Polsce

[2017-03-31 16:11:37]

Od 7.30 do 15.30 trwał dziś ogólnopolski strajk nauczycieli. Zastrajkowało około 40 proc. placówek w całym kraju.

To strajk w imieniu uczniów – powiedział przewodniczący Związku Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz. Skarżył się przy tym, że strajkujących mogło być więcej, ale przestraszyli się nacisków: To efekt nagonki na nauczycieli ze strony władz, kuratorów i prorządowych związków zawodowych. Czegoś takiego nigdy nie było. Kuratorzy wysyłali listy z pytaniem, kto strajkuje. „Solidarność” atakowała członków ZNP. Giertych tego nie robił.

Nauczyciele chcą wycofania „deformy” oświaty likwidującej gimnazja i wprowadzającej nowe podstawy programowe, napisane zaledwie kilka tygodni. ZNP domaga się też od Anny Zalewskiej gwarancji, że do 2022 roku nie będzie zwolnień ani obniżek wynagrodzenia. Chce też podniesienia podstawy wynagrodzeń nauczycielskich o 10 proc.

ZNP szacuje, że pracę w wyniku reorganizacji szkół stracić może nawet 36 tys. nauczycieli. Tylko 41 proc. gmin wydało uchwały o nowych sieciach szkół. Część z nich nie godzi się z zaleceniami kuratorów oświaty, m.in. Łódź, która będzie się sądzić w obronie swojej dotychczasowej struktury szkół. MEN odcina się od protestu, twierdząc że „nie jest stroną sporu”. Pracodawcą zatrudniającym nauczycieli są formalnie dyrektorzy szkół a nie ministerstwo.

Zarząd Główny ZNP podjął decyzję o strajku na początku marca. Równolegle planowane są protesty rodziców, polegające na nieposyłaniu dzieci do szkoły każdego 10. dnia miesiąca.

Ostatni raz szkoły w całej Polsce odmówiły prowadzenia lekcji kiedy na czele MEN stał Roman Giertych.

WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.