Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-01 18:22:12]

Trzynasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” omawia m.in. przyczyny strajku nauczycieli oraz cały kontekst społeczny pisowskiej reformy oświaty. Pismo przedstawia także raport na temat podziałów i grup nacisku występujących wewnątrz środowiska kontrolującego obecnie władzę w Polsce. Tygodnik pisze także o powołaniu nowej organizacji, mającej wsparcie polskich instytucji publicznych, której celem jest katolicyzacja Europy.

Aktualne wydanie tygodnika zawiera również reportaż na temat stanu opieki psychiatrycznej w Polsce. Warto przypomnieć, że co czwarty człowiek przynajmniej raz w życiu doświadcza poważnego kryzysu psychicznego.

„Tygodnik Faktycznie” recenzuje także najnowszy film Wojciecha Smarzowskiego pt. „Ksiądz”. W tym numerze znajdziemy także raport o świadkach Jehowy jako grupie wyznaniowej niegdyś represjonowanej, a obecnie będącej obiektem bandyckich napadów.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy teksty m.in. o historii reformacji, dziejach „polskich panów”, czyli mentalności folwarcznej w Polsce oraz o pladze wycinania drzew… w II Rzeczpospolitej, gdzie spustoszono olbrzymie obszary leśne.

Tygodnik zawiera także analizę spuścizny po Janie Pawle II oraz – w obliczu pogłosek o ewentualnej dymisji papieża Franciszka – publikuje sylwetki kandydatów na papieski tron.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.