Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-01 18:22:12]

Trzynasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” omawia m.in. przyczyny strajku nauczycieli oraz cały kontekst społeczny pisowskiej reformy oświaty. Pismo przedstawia także raport na temat podziałów i grup nacisku występujących wewnątrz środowiska kontrolującego obecnie władzę w Polsce. Tygodnik pisze także o powołaniu nowej organizacji, mającej wsparcie polskich instytucji publicznych, której celem jest katolicyzacja Europy.

Aktualne wydanie tygodnika zawiera również reportaż na temat stanu opieki psychiatrycznej w Polsce. Warto przypomnieć, że co czwarty człowiek przynajmniej raz w życiu doświadcza poważnego kryzysu psychicznego.

„Tygodnik Faktycznie” recenzuje także najnowszy film Wojciecha Smarzowskiego pt. „Ksiądz”. W tym numerze znajdziemy także raport o świadkach Jehowy jako grupie wyznaniowej niegdyś represjonowanej, a obecnie będącej obiektem bandyckich napadów.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy teksty m.in. o historii reformacji, dziejach „polskich panów”, czyli mentalności folwarcznej w Polsce oraz o pladze wycinania drzew… w II Rzeczpospolitej, gdzie spustoszono olbrzymie obszary leśne.

Tygodnik zawiera także analizę spuścizny po Janie Pawle II oraz – w obliczu pogłosek o ewentualnej dymisji papieża Franciszka – publikuje sylwetki kandydatów na papieski tron.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.