Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-01 18:22:12]

Trzynasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” omawia m.in. przyczyny strajku nauczycieli oraz cały kontekst społeczny pisowskiej reformy oświaty. Pismo przedstawia także raport na temat podziałów i grup nacisku występujących wewnątrz środowiska kontrolującego obecnie władzę w Polsce. Tygodnik pisze także o powołaniu nowej organizacji, mającej wsparcie polskich instytucji publicznych, której celem jest katolicyzacja Europy.

Aktualne wydanie tygodnika zawiera również reportaż na temat stanu opieki psychiatrycznej w Polsce. Warto przypomnieć, że co czwarty człowiek przynajmniej raz w życiu doświadcza poważnego kryzysu psychicznego.

„Tygodnik Faktycznie” recenzuje także najnowszy film Wojciecha Smarzowskiego pt. „Ksiądz”. W tym numerze znajdziemy także raport o świadkach Jehowy jako grupie wyznaniowej niegdyś represjonowanej, a obecnie będącej obiektem bandyckich napadów.

W dziale światopoglądowym i historycznym znajdziemy teksty m.in. o historii reformacji, dziejach „polskich panów”, czyli mentalności folwarcznej w Polsce oraz o pladze wycinania drzew… w II Rzeczpospolitej, gdzie spustoszono olbrzymie obszary leśne.

Tygodnik zawiera także analizę spuścizny po Janie Pawle II oraz – w obliczu pogłosek o ewentualnej dymisji papieża Franciszka – publikuje sylwetki kandydatów na papieski tron.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.