IPN za dekomunizacją nazw miast

[2017-04-01 20:28:52]

Instytut Pamięci Narodowej przygotowuje projekt ustawy o dekomunizacji nazw miast. Ma on dotyczyć nazw nadanych przez totalitarne władze po roku 1944. To skandal, że na przykład zamiast tradycyjnej nazwy Allenstein jesteśmy zmuszeni do używania określenia Olsztyn kojarzącego się z ustrojem totalitarnym mówi przedstawiciel IPN ds. nazewnictwa miast Wojciech Erwolf. Przypomina, że instytut przypominał już o kolejnych rocznicach agresji na miasta takie jak Danzig czy Breslau, dokonanej przez Armię Czerwoną w latach 1944-1945.

W najbliższym czasie pion edukacyjny IPN ma przygotować gry i zabawy dla dzieci oraz młodzieży propagujące znajomość niekomunistycznych nazw miast. Rozważany jest projekt, aby w przyszłym roku dzieci chcące brać udział w obradach sejmu dzieci i młodzieży, pisały wypracowania na temat rdzennych nazw miejscowości najechanych po roku 1944 przez komunistów oraz formach oporu przeciwko najazdowi. To bardzo doby pomysł i okazja do tego aby przypomnieć, że również na ziemiach zachodnich działała antykomunistyczna partyzantka – niemieccy żołnierze wyklęci nazywani czasem Werwolfem komentuje projekt Jan Żaryn senator PiS i propagator polityki historycznej.

Michał Warecki

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.