IPN za dekomunizacją nazw miast

[2017-04-01 20:28:52]

Instytut Pamięci Narodowej przygotowuje projekt ustawy o dekomunizacji nazw miast. Ma on dotyczyć nazw nadanych przez totalitarne władze po roku 1944. To skandal, że na przykład zamiast tradycyjnej nazwy Allenstein jesteśmy zmuszeni do używania określenia Olsztyn kojarzącego się z ustrojem totalitarnym mówi przedstawiciel IPN ds. nazewnictwa miast Wojciech Erwolf. Przypomina, że instytut przypominał już o kolejnych rocznicach agresji na miasta takie jak Danzig czy Breslau, dokonanej przez Armię Czerwoną w latach 1944-1945.

W najbliższym czasie pion edukacyjny IPN ma przygotować gry i zabawy dla dzieci oraz młodzieży propagujące znajomość niekomunistycznych nazw miast. Rozważany jest projekt, aby w przyszłym roku dzieci chcące brać udział w obradach sejmu dzieci i młodzieży, pisały wypracowania na temat rdzennych nazw miejscowości najechanych po roku 1944 przez komunistów oraz formach oporu przeciwko najazdowi. To bardzo doby pomysł i okazja do tego aby przypomnieć, że również na ziemiach zachodnich działała antykomunistyczna partyzantka – niemieccy żołnierze wyklęci nazywani czasem Werwolfem komentuje projekt Jan Żaryn senator PiS i propagator polityki historycznej.

Michał Warecki

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.