Eurostat: Kolejny miesiąc spadku bezrobocia w UE

[2017-04-03 12:24:14]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w lutym bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 8,9% w lutym 2016 roku do 8,0% w lutym 2017 roku. W styczniu bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,1%. W strefie euro poziom bezrobocia w lutym 2017 roku wynosił 9,5%, a rok wcześniej 10,3%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 3,4%, w Niemczech – 3,9% i na Malcie – 4,1%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,1% (dane z grudnia ubiegłego roku), w Hiszpanii – 18,0% i na Cyprze – 12,9%.

W okresie luty 2016 – luty 2017 w 26 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, a w 2 bezrobocie wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 14,4% do 11,6%) i w Hiszpanii – (z 20,5% do 18,0%). Pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Danii (wzrost bezrobocia z 6,0% do 6,4%) oraz na Litwie (z 8,0% do 8,3%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 6,5% w lutym 2016 roku do 5,3% w lutym 2017 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,3% do 17,3%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,6% oraz w Holandii – 9,7%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 45,2% (w grudniu) oraz w Hiszpanii – 41,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od lutego 2016 roku do lutego 2017 roku spadło z 8,7% do 7,9%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,0% do 8,3%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W lutym bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,7% (rok wcześniej 4,9%).

Piotr Szumlewicz