Nowy numer "Bez Dogmatu": Urasowienie

[2017-04-03 22:08:02]

Ukazał się 111. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są rasizm i irracjonalizm w debacie publicznej.

W dziale poświęconym nastrojom rasistowskim i ksenofobicznym w Polsce i na świecie polecamy m.in. wywiad z Sylwią Spurek, zastępczynią Rzecznika Praw Obywatelskich, która w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem opowiada o antyuchodźczej fobii w Polsce, przemocy i sprzyjającej im polityce państwa. Ponadto Anna Małyszko pokazuje, jak media głównego nurtu pomogły kształtować nastroje antyimigracyjne w polskim społeczeństwie; Michał Smoleń, obserwując obecny wybuch rasizmu w debacie publicznej, przewiduje, że w perspektywie zmian klimatycznych i wywołanych przez nie migracji wpisze się on na stałe w dyskurs dotyczący migrantów jako użyteczne narzędzie ideologiczne; Joanna Ostrowska przypomina o nieheteronormatywnych ofiarach nazizmu. Zwraca przy tym uwagę, że gdy na świecie trwają dyskusje nad sposobami upamiętniania tej grupy prześladowanych, w Polsce pamięć o niej właściwie nie istnieje.

W dziale na temat irracjonalizmu Tomasz Jativa omawia związki pomiędzy kapitalizmem a myśleniem spiskowym i populizmem; Michał Rauszer zastanawia się, co łączy postprawdę z folklorem; Michał Siermiński udowadnia, że narodowa obsesja na punkcie wyrażenia „polskie obozy śmierci” nie słabnie, a bojownicy o „dobre imię Polski” nie ustają w wysiłkach, by owo sformułowanie tropić i zwalczać; natomiast Ewa Kruszewska i Tomasz Wiśniewski starają się dociec prawdziwej istoty, obrosłego w bajki, mity i legendy, stołecznego smogu.

Poza tym w numerze wszystko, co warto wiedzieć na temat bezwarunkowego dochodu podstawowego (BDP), czyli polemika Macieja Szlindera i Piotra Szumlewicza oraz felietony i analizy bieżących wydarzeń politycznych.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.