Olbrzymie nierówności w poziomie PKB między regionami w UE

[2017-04-04 15:15:00]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2015 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2015 roku wynosiła 28.900 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 264% średniej unijnej, Irlandii – 177%, Holandii i Austrii – po 128%, w Danii – 127%, Niemczech i Szwecji – po 124%

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 47%, Rumunia – 57%, Chorwacja – 58%, Łotwa – 64%, Węgry i Grecja – po 68, Polska – 69.

Najbogatszym regionem UE w 2015 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 580% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 264%, Hamburg – 206%, Bruksela – 205%, Bratysława – 188%, Praga i Oberbayern – po 178%, Il de France – 176%, wschodnia część Londynu – 175%, Sztokholm – 174%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2015 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 29% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły francuski region Mayotte – 32%, bułgarskie Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen – po 33% oraz rumuński Nord Est – 34%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się 5 polskich województw Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47%, Podkarpackie – 48%, Warmińsko-mazurskie i Podlaskie – po 48% oraz Świętokrzyskie – 50%. 14 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej. Województwo Wielkopolskie ma poziom 75% średniej PKB, a PKB w województwie Mazowieckie PKB wynosi 109% średniej.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.