Olbrzymie nierówności w poziomie PKB między regionami w UE

[2017-04-04 15:15:00]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2015 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2015 roku wynosiła 28.900 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 264% średniej unijnej, Irlandii – 177%, Holandii i Austrii – po 128%, w Danii – 127%, Niemczech i Szwecji – po 124%

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 47%, Rumunia – 57%, Chorwacja – 58%, Łotwa – 64%, Węgry i Grecja – po 68, Polska – 69.

Najbogatszym regionem UE w 2015 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 580% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 264%, Hamburg – 206%, Bruksela – 205%, Bratysława – 188%, Praga i Oberbayern – po 178%, Il de France – 176%, wschodnia część Londynu – 175%, Sztokholm – 174%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2015 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 29% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły francuski region Mayotte – 32%, bułgarskie Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen – po 33% oraz rumuński Nord Est – 34%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się 5 polskich województw Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47%, Podkarpackie – 48%, Warmińsko-mazurskie i Podlaskie – po 48% oraz Świętokrzyskie – 50%. 14 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej. Województwo Wielkopolskie ma poziom 75% średniej PKB, a PKB w województwie Mazowieckie PKB wynosi 109% średniej.

Piotr Szumlewicz

Stawiamy WETO
Warszawa, plac Zamkowy
20 lipca (środa), godz. 18.00
Łańcuch Światła w całej Polsce: Kulminacja w Warszawie
CAŁA POLSKA
20 lipca (czwartek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

20 lipca:

1919 - Policja aresztowała członków ostatniej Rady Delegatów Robotniczych w Zagłębiu Dąbrowskim.

1919 - W Polsce odbyła się masowa akcja protestacyjna przeciwko zbrojnej interwencji Ententy w wewnętrzne sprawy Rosji i Węgier - państw ogarniętych rewolucją społeczną. Akcję organizowały KPRP, PPS i KC KZZ.

1923 - Urodził się Stanisław Albinowski, ekonomista, publicysta, przeciwnik monetaryzmu.

1960 - Sri Lanka: Sirimavo Bandaranaike (z lewicowej Partii Wolności) została premierem jako pierwsza na świecie kobieta-szef rządu.

1982 - 11 żołnierzy zginęło, a 50 osób zostało rannych w dwóch eksplozjach bomb podłożonych przez IRA w Hyde Parku i Regent’s Park w Londynie.

2005 - W Kanadzie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2007 - Izrael z uwolnił 255 więźniów palestyńskich, w większości z ugrupowania Al-Fatah.

2012 - USA: w kinie w mieście Aurora w stanie Kolorado 25-letni James Holmes otworzył ogień do widzów, zabijając 12 i raniąc 58 z nich.