Olbrzymie nierówności w poziomie PKB między regionami w UE

[2017-04-04 15:15:00]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2015 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2015 roku wynosiła 28.900 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 264% średniej unijnej, Irlandii – 177%, Holandii i Austrii – po 128%, w Danii – 127%, Niemczech i Szwecji – po 124%

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 47%, Rumunia – 57%, Chorwacja – 58%, Łotwa – 64%, Węgry i Grecja – po 68, Polska – 69.

Najbogatszym regionem UE w 2015 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 580% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 264%, Hamburg – 206%, Bruksela – 205%, Bratysława – 188%, Praga i Oberbayern – po 178%, Il de France – 176%, wschodnia część Londynu – 175%, Sztokholm – 174%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2015 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 29% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły francuski region Mayotte – 32%, bułgarskie Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen – po 33% oraz rumuński Nord Est – 34%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się 5 polskich województw Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47%, Podkarpackie – 48%, Warmińsko-mazurskie i Podlaskie – po 48% oraz Świętokrzyskie – 50%. 14 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej. Województwo Wielkopolskie ma poziom 75% średniej PKB, a PKB w województwie Mazowieckie PKB wynosi 109% średniej.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.