Eurostat: Olbrzymie różnice kosztów pracy w UE

[2017-04-10 12:07:19]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat kosztów pracy w Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2016 r. godzinne koszty pracy (nie licząc rolnictwa i administracji) w UE wynosiły średnio 25,4 euro i były wyższe o 0,4 euro niż w 2015 roku i o 3,9 euro niż w 2008 roku.

Najwyższe koszty pracy w zeszłym roku były w Danii – 42,0 euro za godzinę pracy, w Belgii – 39,2, w Szwecji – 38,0, w Luksemburgu – 36,6 i we Francji – 35,6. Najniższe koszty pracy były w Bułgarii – 4,4 euro, w Rumunii – 5,5 na Litwie – 7,3, na Łotwie – 7,5, na Węgrzech – 8,3 oraz w Polsce – 8,6.

Między 2015 i 2016 r. w całej UE nastąpił wzrost kosztów pracy (liczonych w euro) o 1,6%. Największy wzrost kosztów pracy nastąpił w Rumunii – o 11,6%, w Rumunii – o 7,8% i na Litwie – 7,5%. Koszty pracy spadły w Wielkiej Brytanii – o 10,1%, we Włoszech – o 0,8% i w Polsce – o 0,2%.

Eurostat wskazał też średnie pozapłacowe koszty pracy jako procent całości wynagrodzenia. W 2016 r. średnio wynosiły one 23,9% całego wynagrodzenia. Największe były we Francji – 33,2%, w Szwecji – 32,5%, na Litwie – 27,8% oraz w Belgii – 27,5%. Najniższe pozapłacowe koszty pracy były na Malcie – 6,6%, w Luksemburgu – 13,4%, w Irlandii – 13,8% oraz w Danii – 13,9%. Znacznie niższe od średniej unijnej były one też w Polsce, gdzie wynosiły 18,4%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.