OECD: Kraje rozwinięte wciąż mało solidarne

[2017-04-12 01:38:33]

OECD przedstawiło szacunkowe dane na temat Oficjalnej Pomocy Rozwojowej (ODA) przeznaczanej przez najbardziej 28 najbardziej rozwiniętych krajów świata (Komitet Pomocy Rozwojowej – DAC) dla państw biednych. Zgodnie z nimi w 2016 r. pomoc sięgnęła 142,6 mld dolarów, czyli o 8,9% więcej niż rok wcześniej. Wyniosła ona 0,32% Produktu Narodowego Brutto państw bogatych, a w 2015 r. stanowiła 0,30% PNB.

Zgodnie z raportem jedynie 6 krajów należących do DAC spełnia wymagania ONZ przekazywania 0,70% PNB na pomoc rozwojową. Są to: Norwegia – 1,11%, Luksemburg – 1,00%, Szwecja – 0,94%, Dania – 0,75%, Niemcy i Wielka Brytania – po 0,70%. Blisko ONZ-owskiego celu są Holandia – 0,65% i Szwajcaria – 0,54%.

Znacznie mniejszy procent PKB na pomoc rozwojową przeznaczają takie potęgi gospodarcze jak Francja – 0,38%, a Japonia – 0,20% i Stany Zjednoczone – 0,18% PNB.

Raport OECD zawiera też dane na temat polskiej pomocy rozwojowej. Zgodnie z nimi Polska w 2016 r. przeznaczyła na pomoc dla najbiedniejszych krajów świata zaledwie 0,13% PNB (600 mln dolarów), czyli prawie najmniej ze wszystkich rozwiniętych krajów. Obok Polski znalazły się Słowacja – 0,12% oraz Węgry – 0,13% PNB.

Piotr Szumlewicz

“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
POLSKA WIEŚ PO TRANSFORMACJI I W OBLICZU GLOBALIZACJI. DIAGNOZY, PROGNOZY I REKOMENDACJE
Warszawa, siedziba Fundacji Friedricha Eberta, ul. Podwale 11
26 kwietnia (środa), godz. 18.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1986 - Katastrofa w Czarnobylu.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.