Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-24 12:27:04]

W szesnastym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” tematem przewodnim jest wejście w ostry kryzys partii Nowoczesna, kreowanej przez środowiska biznesowe na następczynię politycznie sfatygowanej Platformy Obywatelskiej. Nowoczesna wydaje się przeżywać kryzys zbliżony do tego, jaki strawił partię Janusza Palikota. Czy historia się tych dwóch liberalnych formacji będzie rzeczywiście podobna?

Tygodnik porusza także ważne tematy społeczne. Jednym z nich jest fala wyłudzeń mieszkań od osób starszych pod pozorem zapewniania dożywotnej opieki. Ten numer zawiera także teksty poradnikowe, m.in. praktyczny poradnik sądowy (dla świadków, poszkodowanych, zatrzymanych) oraz sprawę manipulacji firm przy zatrudnianiu pracowników i tego jak się przed tym bronić.

Ponadto znajdziemy obszerne omówienie porażki, jaką okazuje się na razie budowa elektrowni atomowej w Polsce. Numer zawiera także cotygodniową dokumentację nadużyć rządowych – tym razem zagrożenia dla wolności prasy oraz dziwne zadania bardzo zamożnej Polskiej Fundacji Narodowej.

W dziale sportowym tekst o kibicach zachodnich zwalczających rasizm i nienawiść do uchodźców. W dziale światopoglądowym o zwalczaniu przez Kościół swobodnej lektury Biblii i o nękaniu narodowców. A na stronicach zagranicznych – o pewnej nieustraszonej dziewczynce i o tym, co z jej postawy wynikło.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.