GUS: Spadek bezrobocia do 8,1%

[2017-04-27 00:12:07]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2017 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 8,1% i w porównaniu do marca 2016 r. spadła o 1,8 pkt. proc., a w porównaniu do lutego 2017 r. spadła o 0,4 pkt proc..

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1324,2 tys. bezrobotnych, czyli o 276,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 59,2 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

W marcu bez prawa do zasiłku było 85,4% bezrobotnych, czyli o 0,6 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,1%, kujawsko-pomorskim – 11,9%, podkarpackim – 11,3% oraz zachodniopomorskim – 10,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 4,9%, śląskie – 6,5%, małopolskie – 6,6% i mazowieckie – 7,0%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,1%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 24,3%, bartoszyckim – 23,0% (woj. warmińsko-mazurskie), kętrzyńskim – 22,6% (woj. warmińsko-mazurskie), a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,9%, w powiecie kępińskim i poznańskim (obydwa woj. wielkopolskie) – po 2,3% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i Sopocie (woj. pomorskie) – po 2,7%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1933 - Bolesław Bierut został skazany na 7 lat więzienia.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1991 - W Dżibuti wojsko otworzyło ogień do zgromadzonego tłumu, w wyniku czego zginęło 59 osób.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.