Zróżnicowanie poziomu bezrobocia w obrębie UE

[2017-05-02 19:05:55]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat bezrobocia w różnych regionach Unii Europejskiej. Dane dotyczą zeszłego roku. Wynika z nich, że w porównaniu z 2016 r. ponad 60% regionów odnotowało spadek bezrobocia o przynajmniej 0,5 pkt proc.

Z 275 wyróżnionych regionów UE najniższe bezrobocie jest w niemieckim Niederbayern – 2,1%, czeskiej Pradze – 2,2%, niemieckim Oberbayern – 2,4%, również niemieckich Mittelfranken i Unterefranken – po 2,5%, niemieckim Tübingen – 2,6%, węgierskim Nyugat-Dunántúl, brytyjskim Berkshire, Buckinghamshire & Oxfordshire oraz niemieckich Schwaben i Trier – po 2,7%.

Najwyższy poziom bezrobocia odnotowano w regionach hiszpańskich i greckich. W pierwszej dziesiątce regionów o najwyższym bezrobociu znalazły się: grecki Dytiki Makedonia – 31,3%, hiszpański Ciudad Autónoma de Melilla – 30,8%, grecki Dytiki Ellada – 29,8%, hiszpańskie Andalucia – 28,9% i Extremadura – po 27,5%, francuski Mayotte – 27,1%, hiszpański Canarias – 26,1%, grecki Thessalia – 25,5%, grecka – Sterea Eliada – 25,0%, hiszpański Ciudad Autónoma de Ceuta – 24,9%.

Średnie bezrobocie w UE w zeszłym roku wynosiło 8,6% Tymczasem w 60 regionach bezrobocie wynosiło połowę (4,3%) lub mniej. Dotyczyło to 24 regionów niemieckich, 18 brytyjskich, 6 czeskich, po 3 austriackich i węgierskich, po 2 z Belgii i Rumunii i po jednym z Włoch i Holandii.

Z drugiej strony 32 regionów w zeszłym roku miało bezrobocie wynoszące co najmniej dwukrotność (17,2%) średniej unijnej. Tak wysokie wskaźniki dotyczyły 12 regionów w Grecji, 10 hiszpańskich, po 5 francuskich i włoskich.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące bezrobocia wśród osób młodych (15-24 lata). Średnia unijna wyniosła w zeszłym roku 18,7%. Tutaj najlepiej wypadły regiony niemieckie Schwaben – 4,3%, Oberbayern i Tübingen – po 4,6% i Weser-Ems – 5,6%. Najwyższy poziom bezrobocia u młodych w zeszłym roku był w hiszpańskich regionach Ciudad Autónoma de Melilla – 69,1% i Ciudad Autónoma de Ceuta – 63,3%, we włoskiej Calabrii – 58,7% i hiszpańskiej Andalucii – 57,9%.

Wreszcie Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka osób długotrwale bezrobotnych wśród osób nie posiadających pracy. Średnia dla całej Unii Europejskiej w ubiegłym roku wynosiła 46,6%. Tutaj najlepiej wypadły szwedzkie regiony Småland med öaerna – 14,1%, Mellersta Norrland – 14,7% i Övre Norrland – 15,4% oraz brytyjski Leicestershire, Rutland & Northamptonshire – 15,7%. Najwyższy odsetek długotrwale bezrobotnych był we francuskim Mayotte – 80,9%, greckich Sterea Ellada – 77,6% i Ipeiros – 77,3% oraz bułgarskim Severozapaden – 76,5%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 grudnia:

1830 - Zmarł Simón Bolívar, zwany El Libertador (Wyzwoliciel), wódz rewolucji antyhiszpańskiej w Ameryce Południowej.

1897 - W Płocku urodził się rewolucyjny poeta Władysław Broniewski.

1926 - Doszło do zamachu stanu na Litwie, w wyniku którego wojskowi obalili centrolewicowy rząd Mykolasa Šleževičiusa. Dyktatorską władzę objął A. Smetona.

1954 - W Warszawie zmarła Zofia Nałkowska, wybitna pisarka, publicystka i dramatopisarka.

1987 - Zmarła Marguerite Yourcenar, francuska pisarka. Jako pierwsza kobieta w historii została wybrana w 1980 do Akademii Francuskiej.

1990 - Rząd podjął decyzję o likwidacji budowanej elektrowni jądrowej w Żarnowcu.

2000 - Podpisano umowę o utworzeniu koalicji wyborczej SLD-UP.

2010 - W Tunezji rozpoczęła się rewolta społeczna.

2014 - Anerood Jugnauth z lewicowej partii MSM został po raz trzeci premierem Mauritiusa.