Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-11 17:11:47]

Dziewiętnasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to numer specjalny - aż 48 stron, czyli o połowę więcej niż zwykle - w zwykłej cenie 4,5 zł. Przynosi on sensacyjne, skrupulatne opracowanie (relacje świadków i uczestników) na temat przygotowań do zamachu stanu w 1992 roku, organizowanych przez Antoniego Macierewicza i związanych z nim ludzi (część obecnej elity PiS).

W tym numerze również o Januszu Walusiu, najsłynniejszym polskim zabójcy politycznym (odsiaduje wyrok w RPA), który cieszy się niezmienną sympatią wielu polityków polskiej prawicy.

"Tygodnik" rozmawia także z Janem Śpiewakiem ze stowarzyszenia Wolne Miasto Warszawa (dawniej Miasto Jest Nasze) m.in. o przyczynach sukcesów PiS, grzechach Platformy Obywatelskiej, stanie polskiej klasy politycznej oraz o "Polsce sarmatów i plebanów".

W dziale historycznym o Polsce jako ośrodku elitarnych polowań m.in. na "tygrysa Północy" - rysia, czyli o tym jak Mościcki z Goeringiem polował. Także o krwawym Cyrylu Aleksandryjskim, bezwzględnym intrygancie, który został świętym, a nawet tzw. ojcem Kościoła oraz duże opracowanie o inkwizycji, jej torturach i Torquemadzie.

W dziale światopoglądowym m.in. o debacie polskich ateistów oraz o synkretycznej religii – kaodaizmie, w której świętymi są m.in. Tołstoj i Lenin. Dział przynosi także relację z niezwykle udanego IV Zlotu Ateistów w Spale, zorganizowanego przez Fundację Kazimierza Łyszczyńskiego przy wsparciu Tygodnika.

W tym numerze – dla miłośników zabaw umysłowych – aż dwie duże krzyżówki, z których poziomu „Tygodnik” słynie od początku swojego istnienia. Ponadto w tym wydaniu – jak zwykle – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza, Adama Ciocha i Marka Kraka.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 grudnia:

1830 - Zmarł Simón Bolívar, zwany El Libertador (Wyzwoliciel), wódz rewolucji antyhiszpańskiej w Ameryce Południowej.

1897 - W Płocku urodził się rewolucyjny poeta Władysław Broniewski.

1926 - Doszło do zamachu stanu na Litwie, w wyniku którego wojskowi obalili centrolewicowy rząd Mykolasa Šleževičiusa. Dyktatorską władzę objął A. Smetona.

1954 - W Warszawie zmarła Zofia Nałkowska, wybitna pisarka, publicystka i dramatopisarka.

1987 - Zmarła Marguerite Yourcenar, francuska pisarka. Jako pierwsza kobieta w historii została wybrana w 1980 do Akademii Francuskiej.

1990 - Rząd podjął decyzję o likwidacji budowanej elektrowni jądrowej w Żarnowcu.

2000 - Podpisano umowę o utworzeniu koalicji wyborczej SLD-UP.

2010 - W Tunezji rozpoczęła się rewolta społeczna.

2014 - Anerood Jugnauth z lewicowej partii MSM został po raz trzeci premierem Mauritiusa.