Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-27 23:59:44]

Dwudziesty pierwszy tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” w dziale politycznym zawiera między innymi analizę nieudolnych poczynań rządu w dziedzinie geodezji, które mogą kosztować Polskę nie tylko kilka miliardów złotych strat, ale w dużej mierze mogą zmarnować dorobek kilku pokoleń geodetów. W numerze znajdziemy także tekst na temat politycznych zawirowań wokół festiwalu opolskiego, zmianie prawa aptekarskiego, która będzie skutkować podwyżką cen leków w mniejszych miejscowościach oraz felieton Piotra Szumlewicza o pożyteczności sankcji unijnych wobec funkcjonariuszy PiS.

W tym wydaniu znajdziemy również tekst o tym, że według badań Pew Institut Polacy są najbardziej antyklerykalnym społeczeństwem Europy. Tygodnik publikuje także dwa teksty na temat tak zwanych cudów, w tym o neurologicznych przyczynach niektórych przypadków nagłego powrotu do zdrowia.

W dziale reportażu tekst o codzienności matek-Polek w obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej oraz o aktualnej finansowej sytuacji opiekunów osób niepełnosprawnych.

Dział światopoglądowy to m.in. tekst o tym, czy ideowość, to aby na pewno zawsze coś pozytywnego, o groteskowych dylematach kościelnej Kongregacji Doktryny Wiary, o Izydzie – matce bogów i pierwowzorze Czarnej Madonny. W dziale historycznym – specjalnie na Dzień Matki – o porodówkach w PRL oraz o tym jak matki (wszystkie) dyskryminowano na ziemiach polskich do II wojny światowej i jak to niesprawiedliwe, czasem bardzo drastyczne postępowanie władz i prawodawców wspierał Kościół katolicki.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.