Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-27 23:59:44]

Dwudziesty pierwszy tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” w dziale politycznym zawiera między innymi analizę nieudolnych poczynań rządu w dziedzinie geodezji, które mogą kosztować Polskę nie tylko kilka miliardów złotych strat, ale w dużej mierze mogą zmarnować dorobek kilku pokoleń geodetów. W numerze znajdziemy także tekst na temat politycznych zawirowań wokół festiwalu opolskiego, zmianie prawa aptekarskiego, która będzie skutkować podwyżką cen leków w mniejszych miejscowościach oraz felieton Piotra Szumlewicza o pożyteczności sankcji unijnych wobec funkcjonariuszy PiS.

W tym wydaniu znajdziemy również tekst o tym, że według badań Pew Institut Polacy są najbardziej antyklerykalnym społeczeństwem Europy. Tygodnik publikuje także dwa teksty na temat tak zwanych cudów, w tym o neurologicznych przyczynach niektórych przypadków nagłego powrotu do zdrowia.

W dziale reportażu tekst o codzienności matek-Polek w obecnej sytuacji społeczno-gospodarczej oraz o aktualnej finansowej sytuacji opiekunów osób niepełnosprawnych.

Dział światopoglądowy to m.in. tekst o tym, czy ideowość, to aby na pewno zawsze coś pozytywnego, o groteskowych dylematach kościelnej Kongregacji Doktryny Wiary, o Izydzie – matce bogów i pierwowzorze Czarnej Madonny. W dziale historycznym – specjalnie na Dzień Matki – o porodówkach w PRL oraz o tym jak matki (wszystkie) dyskryminowano na ziemiach polskich do II wojny światowej i jak to niesprawiedliwe, czasem bardzo drastyczne postępowanie władz i prawodawców wspierał Kościół katolicki.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.