GUS: Spadek liczby wybudowanych mieszkań

[2017-06-01 13:45:48]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 50935 mieszkań, czyli o 0,4% mniej niż w tym samym okresie 2016 r. Spadek liczby mieszkań odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 4,2%, spółdzielczym ― o 22,6%, oraz w budownictwie komunalnym, zakładowym i społecznym czynszowym – o 35,0%. Wzrosła liczba wybudowanych mieszkań w budownictwie indywidualnym – o 5,0%. W samym kwietniu bieżącego roku wybudowano 10591 mieszkań, czyli o 22,8% mniej mieszkań niż rok wcześniej. Spadła też liczba mieszkań oddanych do użytku w porównaniu do marca 2017 roku – o 23,8%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-kwiecień bieżącego roku wybudowano 26435 tych pierwszych i 23397 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 624 mieszkania spółdzielcze oraz 479 komunalnych, zakładowych i społecznych czynszowych.

GUS poinformował też, że w okresie styczeń-kwiecień rozpoczęto budowę 61846 mieszkań, czyli o 12,9% więcej niż rok wcześniej. Wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 83340, czyli o 36,8% więcej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.