GUS: Spadek liczby wybudowanych mieszkań

[2017-06-01 13:45:48]

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 50935 mieszkań, czyli o 0,4% mniej niż w tym samym okresie 2016 r. Spadek liczby mieszkań odnotowano w budownictwie przeznaczonym na sprzedaż lub wynajem ― o 4,2%, spółdzielczym ― o 22,6%, oraz w budownictwie komunalnym, zakładowym i społecznym czynszowym – o 35,0%. Wzrosła liczba wybudowanych mieszkań w budownictwie indywidualnym – o 5,0%. W samym kwietniu bieżącego roku wybudowano 10591 mieszkań, czyli o 22,8% mniej mieszkań niż rok wcześniej. Spadła też liczba mieszkań oddanych do użytku w porównaniu do marca 2017 roku – o 23,8%.

Z danych GUS wynika, że w Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W okresie styczeń-kwiecień bieżącego roku wybudowano 26435 tych pierwszych i 23397 drugich. Zarazem oddano do użytkowania jedynie 624 mieszkania spółdzielcze oraz 479 komunalnych, zakładowych i społecznych czynszowych.

GUS poinformował też, że w okresie styczeń-kwiecień rozpoczęto budowę 61846 mieszkań, czyli o 12,9% więcej niż rok wcześniej. Wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 83340, czyli o 36,8% więcej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.