Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-02 00:02:08]

Dwudziesty drugi tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” to między innymi relacja z zaskakującej wizyty Piotra Ikonowicza u Tadeusza Rydzyka. Dlaczego Ikonowicz zaproponował spotkanie i co z tego wynikło – o tym przeczytamy w cotygodniowym felietonie tego autora. Inny stały felietonista tygodnika, Jan Hartman pisze o tym, jak po jego telefonicznym występie w „radiu narodowym” wyrzucono z pracy dwóch dziennikarzy zatrudnionych tam w ramach „dobrej zmiany”.

W bieżącym numerze znajdziemy także duży, poruszający wywiad („Inkwizytor demaskuje inkwizycję”) z księdzem Krzysztofem Charamsą, dawnym wysokim rangą urzędnikiem Kurii Rzymskiej, wyrzuconym z pracy po ujawnieniu jego homoseksualnej orientacji. Charamsa opowiada o kulisach jego pracy w Kościele. W piśmie znajdziemy także reportaż o fali samobójstw księży w polskim Kościele katolickim – w jednej z diecezji odebrało sobie życie aż ośmiu księży.

Tygodnik kreśli także polityczną biografię szefa TVP, Jacka Kurskiego. O jednym z jego awansów miał powiedzieć przed laty Lech Kaczyński, że oznaczałby on, że „w polityce każde łajdactwo popłaca”.

W tym wydaniu również reportaż Dawida Kańskiego o protestach pracowników sieci Biedronka i strajku włoskim, który miał miejsce w wielu sklepach. O kwestiach społecznych pisze także Damian Duszczenko w materiale o robotyzacji gospodarki, jej skutkach oraz próbach zaradzenia masowej likwidacji miejsc pracy.

W dziale światopoglądowym znajdziemy m.in. tekst o duńskim hygge, sztuce poszukiwania szczęścia i poczucia błogości w życiu codziennym oraz artykułu o Izydzie, pierwowzorze katolickiej Czarnej Madonny. Tygodnik zamieszcza także w tym dziale relację z niedawnej konferencji pt. „Humanizm i racjonalizm: wyzwania i pomysły na przyszłość”, która miała miejsce we Wrocławiu.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.