Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-02 00:02:08]

Dwudziesty drugi tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” to między innymi relacja z zaskakującej wizyty Piotra Ikonowicza u Tadeusza Rydzyka. Dlaczego Ikonowicz zaproponował spotkanie i co z tego wynikło – o tym przeczytamy w cotygodniowym felietonie tego autora. Inny stały felietonista tygodnika, Jan Hartman pisze o tym, jak po jego telefonicznym występie w „radiu narodowym” wyrzucono z pracy dwóch dziennikarzy zatrudnionych tam w ramach „dobrej zmiany”.

W bieżącym numerze znajdziemy także duży, poruszający wywiad („Inkwizytor demaskuje inkwizycję”) z księdzem Krzysztofem Charamsą, dawnym wysokim rangą urzędnikiem Kurii Rzymskiej, wyrzuconym z pracy po ujawnieniu jego homoseksualnej orientacji. Charamsa opowiada o kulisach jego pracy w Kościele. W piśmie znajdziemy także reportaż o fali samobójstw księży w polskim Kościele katolickim – w jednej z diecezji odebrało sobie życie aż ośmiu księży.

Tygodnik kreśli także polityczną biografię szefa TVP, Jacka Kurskiego. O jednym z jego awansów miał powiedzieć przed laty Lech Kaczyński, że oznaczałby on, że „w polityce każde łajdactwo popłaca”.

W tym wydaniu również reportaż Dawida Kańskiego o protestach pracowników sieci Biedronka i strajku włoskim, który miał miejsce w wielu sklepach. O kwestiach społecznych pisze także Damian Duszczenko w materiale o robotyzacji gospodarki, jej skutkach oraz próbach zaradzenia masowej likwidacji miejsc pracy.

W dziale światopoglądowym znajdziemy m.in. tekst o duńskim hygge, sztuce poszukiwania szczęścia i poczucia błogości w życiu codziennym oraz artykułu o Izydzie, pierwowzorze katolickiej Czarnej Madonny. Tygodnik zamieszcza także w tym dziale relację z niedawnej konferencji pt. „Humanizm i racjonalizm: wyzwania i pomysły na przyszłość”, która miała miejsce we Wrocławiu.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.