Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-08 16:28:28]

W najnowszym dwudziestym trzecim tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” przeczytamy między innymi bulwersujący materiał o związkach funkcjonariuszy Kościoła katolickiego i mafii włoskiej, którzy razem czerpią zyski z okradania uchodźców z pomocy przeznaczanej dla nich przez państwo i organizacje międzynarodowe.

W dziale politycznym znajdziemy felieton Adama Ciocha o pułapce – także umysłowej – w jakiej znalazła się Polska pozostająca pod dominacją PO-PiS. Tygodnik zamieszcza też analizę relacji pomiędzy liberałami i lewicą w naszym kraju pt. „Ostatnie kuszenie lewicy” oraz wywiad-portret Małgorzaty Diany Marenin, działaczki społecznej z Kielc.

Bieżące wydanie zawiera także dwa obszerne materiały na temat nadużyć finansowych, które dotykają wiele tysięcy osób w Polsce. Przynoszą one straty znacznie większe niż osławiona afera Amber Gold, jednak nie są one tak mocno nagłaśniane. Nic dziwnego, bo jedna z tych afer (bankowa) prowadzi do osób związanych z obecną władzą i jej mediami.

„Tygodnik Faktycznie” zawiera także tekst o pierwszej polskiej szkole świeckiej oraz tekst o ateizmie humanistycznym, który dąży między innymi do emancypacji LGBT. W części tygodnika przeznaczonej dla osób zainteresowanych religią znajdziemy tekst o pochodzeniu święta Bożego Ciała, jednego z najbardziej kontrowersyjnych świąt katolickich.

W bieżącym wydaniu przeczytamy także felietony Jan Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.