Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-08 16:28:28]

W najnowszym dwudziestym trzecim tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” przeczytamy między innymi bulwersujący materiał o związkach funkcjonariuszy Kościoła katolickiego i mafii włoskiej, którzy razem czerpią zyski z okradania uchodźców z pomocy przeznaczanej dla nich przez państwo i organizacje międzynarodowe.

W dziale politycznym znajdziemy felieton Adama Ciocha o pułapce – także umysłowej – w jakiej znalazła się Polska pozostająca pod dominacją PO-PiS. Tygodnik zamieszcza też analizę relacji pomiędzy liberałami i lewicą w naszym kraju pt. „Ostatnie kuszenie lewicy” oraz wywiad-portret Małgorzaty Diany Marenin, działaczki społecznej z Kielc.

Bieżące wydanie zawiera także dwa obszerne materiały na temat nadużyć finansowych, które dotykają wiele tysięcy osób w Polsce. Przynoszą one straty znacznie większe niż osławiona afera Amber Gold, jednak nie są one tak mocno nagłaśniane. Nic dziwnego, bo jedna z tych afer (bankowa) prowadzi do osób związanych z obecną władzą i jej mediami.

„Tygodnik Faktycznie” zawiera także tekst o pierwszej polskiej szkole świeckiej oraz tekst o ateizmie humanistycznym, który dąży między innymi do emancypacji LGBT. W części tygodnika przeznaczonej dla osób zainteresowanych religią znajdziemy tekst o pochodzeniu święta Bożego Ciała, jednego z najbardziej kontrowersyjnych świąt katolickich.

W bieżącym wydaniu przeczytamy także felietony Jan Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.