Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-08 16:28:28]

W najnowszym dwudziestym trzecim tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” przeczytamy między innymi bulwersujący materiał o związkach funkcjonariuszy Kościoła katolickiego i mafii włoskiej, którzy razem czerpią zyski z okradania uchodźców z pomocy przeznaczanej dla nich przez państwo i organizacje międzynarodowe.

W dziale politycznym znajdziemy felieton Adama Ciocha o pułapce – także umysłowej – w jakiej znalazła się Polska pozostająca pod dominacją PO-PiS. Tygodnik zamieszcza też analizę relacji pomiędzy liberałami i lewicą w naszym kraju pt. „Ostatnie kuszenie lewicy” oraz wywiad-portret Małgorzaty Diany Marenin, działaczki społecznej z Kielc.

Bieżące wydanie zawiera także dwa obszerne materiały na temat nadużyć finansowych, które dotykają wiele tysięcy osób w Polsce. Przynoszą one straty znacznie większe niż osławiona afera Amber Gold, jednak nie są one tak mocno nagłaśniane. Nic dziwnego, bo jedna z tych afer (bankowa) prowadzi do osób związanych z obecną władzą i jej mediami.

„Tygodnik Faktycznie” zawiera także tekst o pierwszej polskiej szkole świeckiej oraz tekst o ateizmie humanistycznym, który dąży między innymi do emancypacji LGBT. W części tygodnika przeznaczonej dla osób zainteresowanych religią znajdziemy tekst o pochodzeniu święta Bożego Ciała, jednego z najbardziej kontrowersyjnych świąt katolickich.

W bieżącym wydaniu przeczytamy także felietony Jan Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.