Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-08 16:28:28]

W najnowszym dwudziestym trzecim tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” przeczytamy między innymi bulwersujący materiał o związkach funkcjonariuszy Kościoła katolickiego i mafii włoskiej, którzy razem czerpią zyski z okradania uchodźców z pomocy przeznaczanej dla nich przez państwo i organizacje międzynarodowe.

W dziale politycznym znajdziemy felieton Adama Ciocha o pułapce – także umysłowej – w jakiej znalazła się Polska pozostająca pod dominacją PO-PiS. Tygodnik zamieszcza też analizę relacji pomiędzy liberałami i lewicą w naszym kraju pt. „Ostatnie kuszenie lewicy” oraz wywiad-portret Małgorzaty Diany Marenin, działaczki społecznej z Kielc.

Bieżące wydanie zawiera także dwa obszerne materiały na temat nadużyć finansowych, które dotykają wiele tysięcy osób w Polsce. Przynoszą one straty znacznie większe niż osławiona afera Amber Gold, jednak nie są one tak mocno nagłaśniane. Nic dziwnego, bo jedna z tych afer (bankowa) prowadzi do osób związanych z obecną władzą i jej mediami.

„Tygodnik Faktycznie” zawiera także tekst o pierwszej polskiej szkole świeckiej oraz tekst o ateizmie humanistycznym, który dąży między innymi do emancypacji LGBT. W części tygodnika przeznaczonej dla osób zainteresowanych religią znajdziemy tekst o pochodzeniu święta Bożego Ciała, jednego z najbardziej kontrowersyjnych świąt katolickich.

W bieżącym wydaniu przeczytamy także felietony Jan Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.