Wielka Brytania: Konserwatyści zwyciężają, ale tracą większość (akt.)

[2017-06-09 00:13:22]

W wyborach parlamentarnych w Wielkiej Brytanii zwyciężyli konserwatyści, lecz nie będą w stanie samodzielnie rządzić.

Rządząca Partia Konserwatywna uzyskała poparcie 42,4 proc. wyborców i obejmie 318 na 650 mandatów poselskich w Izbie Gmin (14 mniej niż w ostatnich wyborach). Partia Pracy Jeremy'ego Corbyna zdobyła 40 proc. poparcia i 262 mandaty (30 mandatów więcej). Na trzecim miejscu, z 35 mandatami, uplasowała się socjaldemokratyczna Szkocka Partia Narodowa Nicoli Sturgeon (21 mandaty mniej). Na czwartym miejscu znaleźli się Liberalni Demokraci Tima Farrona z 7,4 proc. głosów i 12 mandatami (4 więcej). Pozostałe partie zdobyły łącznie 22 mandaty.

Komentatorzy zwracają uwagę, że rozpisanie przedterminowych wyborów z inicjatywy premier Theresy May okazało się katastrofalnym błędem politycznym. Torysi zamiast zyskać więcej mandatów, co miało wzmocnić ich pozycję w negocjacjach ws. Brexitu, stracili samodzielną większość w parlamencie.

Waldemar Chamala

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.