Wielka Brytania: Konserwatyści zwyciężają, ale tracą większość (akt.)

[2017-06-09 00:13:22]

W wyborach parlamentarnych w Wielkiej Brytanii zwyciężyli konserwatyści, lecz nie będą w stanie samodzielnie rządzić.

Rządząca Partia Konserwatywna uzyskała poparcie 42,4 proc. wyborców i obejmie 318 na 650 mandatów poselskich w Izbie Gmin (14 mniej niż w ostatnich wyborach). Partia Pracy Jeremy'ego Corbyna zdobyła 40 proc. poparcia i 262 mandaty (30 mandatów więcej). Na trzecim miejscu, z 35 mandatami, uplasowała się socjaldemokratyczna Szkocka Partia Narodowa Nicoli Sturgeon (21 mandaty mniej). Na czwartym miejscu znaleźli się Liberalni Demokraci Tima Farrona z 7,4 proc. głosów i 12 mandatami (4 więcej). Pozostałe partie zdobyły łącznie 22 mandaty.

Komentatorzy zwracają uwagę, że rozpisanie przedterminowych wyborów z inicjatywy premier Theresy May okazało się katastrofalnym błędem politycznym. Torysi zamiast zyskać więcej mandatów, co miało wzmocnić ich pozycję w negocjacjach ws. Brexitu, stracili samodzielną większość w parlamencie.

Waldemar Chamala

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.