UNESCO przeciw wycince Białowieży

[2017-07-05 20:41:01]

Wczorajsza demonstracja "leśników" jako żywo przywołała ducha wieców poparcia z dawno minionej epoki. Kolorowej zbieraninie przeciwstawione zostały zorganizowane i zdyscyplinowane oddziały.

Pod biało-czerwonymi flagami wzywano do eksterminacji najważniejszego skarbu polskiej przyrody. A szturmówkami z logiem "Solidarności" - gwałcono solidarność ludzi ze środowiskiem.

UNESCO nie dało wiary tej ustawce. Szyszko organizujący absurdalną manifestację poparcia samego siebie - poniósł spektakularną porażkę.

Marek Tobolewski

Obradujący w Krakowie Komitet Światowego Dziedzictwa UNESCO wezwał dziś Polskę do natychmiastowego wstrzymania wycinki drzew prowadzonych w Puszczy Białowieskiej.

Decyzja bazuje na sprawozdaniu ekspertów Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, którzy w zeszłym roku odwiedzili puszczę.

UNESCO zobowiązało również polski rząd, by do grudnia przyszłego roku przedstawił nowy raport o stanie lasu.

Komitet ma także wkrótce rozstrzygnąć, czy wszcząć procedurę wpisania Puszczy na listę Światowego Dziedzictwa w Zagrożeniu.

Od rana pod krakowskim Międzynarodowym Centrum Konferencyjnym (ICE) pikietowali ekolodzy wzywający UNESCO do obrony Puszczy.

Wczoraj przez ICE odbyły się dwie demonstracje. Z jednej strony stanęło kilkaset osób, które przybyły na wezwanie Pracowni Na Rzecz Wszystkich Istot. Apele do UNESCO łączyły się z postulatem objęcia parkiem narodowym terenu całej puszczy. Podobnej wielkości zgromadzenie stanowili leśnicy i zwolennicy ministra Szyszki. Ci deklarowali poparcie dla rządu, ministra i dyrekcji Lasów Państwowych.

Fot: lewica.pl

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.