Nowy numer "Bez Dogmatu": Kołczing

[2017-07-11 10:46:51]

Ukazał się 112. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to coaching i „dobra zmiana” w edukacji.

W dziale poświęconym coachingowi m.in. Piotr Rymarczyk pokazuje, jak dyskurs coachingu zafałszowuje postępowe idee samorozwoju i zmiany społecznej, by utrwalać społeczno-ekonomiczne status quo; Adam Klewenhagen omawia związki pomiędzy coachingiem, wymuszeniem i przemocą; Jacek Drozda przygląda się coachingowi jako korporacyjnemu narzędziu zarządzania ludzkimi emocjami w dobie niestabilności i elastycznego rynku pracy; zaś Paweł Matusz przedstawia ryzyko realizacji coachingowego postulatu porzucenia strefy komfortu.

W dziale na temat edukacji m.in. Tymoteusz Kochan rozważa konsekwencje projektowanej reformy szkolnictwa wyższego dla polskiej nauki i pracowników naukowych; a Anna Małyszko zwraca uwagę na ideologiczny wymiar reformy edukacji.

Ponadto polecamy analizy bieżących wydarzeń, dział historyczny i stałe rubryki. W tym numerze m.in. David Ost w rozmowie z Michałem Siermińskim opowiada o ekspansji prawicy, perspektywach światowej lewicy i możliwych scenariuszach dla polskiej demokracji; Agnieszka Mrozik zastanawia się, dlaczego w polskiej debacie publicznej komunistkom odmawia się statusu ofiar, a tym bardziej bohaterek; Piotr Szumlewicz pisze o syndromie Dyzmy w polskiej polityce; natomiast Szara Gęś znajduje (matematyczny) dowód na nieomylność i polityczny geniusz Prezesa.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.