Nowy numer "Bez Dogmatu": Kołczing

[2017-07-11 10:46:51]

Ukazał się 112. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to coaching i „dobra zmiana” w edukacji.

W dziale poświęconym coachingowi m.in. Piotr Rymarczyk pokazuje, jak dyskurs coachingu zafałszowuje postępowe idee samorozwoju i zmiany społecznej, by utrwalać społeczno-ekonomiczne status quo; Adam Klewenhagen omawia związki pomiędzy coachingiem, wymuszeniem i przemocą; Jacek Drozda przygląda się coachingowi jako korporacyjnemu narzędziu zarządzania ludzkimi emocjami w dobie niestabilności i elastycznego rynku pracy; zaś Paweł Matusz przedstawia ryzyko realizacji coachingowego postulatu porzucenia strefy komfortu.

W dziale na temat edukacji m.in. Tymoteusz Kochan rozważa konsekwencje projektowanej reformy szkolnictwa wyższego dla polskiej nauki i pracowników naukowych; a Anna Małyszko zwraca uwagę na ideologiczny wymiar reformy edukacji.

Ponadto polecamy analizy bieżących wydarzeń, dział historyczny i stałe rubryki. W tym numerze m.in. David Ost w rozmowie z Michałem Siermińskim opowiada o ekspansji prawicy, perspektywach światowej lewicy i możliwych scenariuszach dla polskiej demokracji; Agnieszka Mrozik zastanawia się, dlaczego w polskiej debacie publicznej komunistkom odmawia się statusu ofiar, a tym bardziej bohaterek; Piotr Szumlewicz pisze o syndromie Dyzmy w polskiej polityce; natomiast Szara Gęś znajduje (matematyczny) dowód na nieomylność i polityczny geniusz Prezesa.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Łańcuch światła w obronie sądów
CAŁA POLSKA
21 lipca (piątek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.